Critici Turkse regering doelwit Turkse hackers

Een Turkse hackersgroep zit naar eigen zeggen achter het overnemen van diverse Twitter-accounts van prominente critici van de Turkse regering. Onder meer de Belgische oud-premier Guy Verhofstadt en voormalig Europarlementariër Joost Lagendijk (GroenLinks) raakten de controle over hun persoonlijke accounts donderdagavond kwijt.

Ook Nieuwsuur-journalist Jan Eikelboom, die jarenlang correspondent was in het Midden-Oosten, was doelwit. Hij klikte nietsvermoedend op een link die iemand hem toestuurde en kon vervolgens niet meer inloggen op Twitter. Toen Twitter de toegang tot zijn account had hersteld, bleek dat vanuit zijn account een bericht was verstuurd naar een Duitse expert die veel weet over de Koerdische kwestie met de vraag of hij zijn telefoonnummer wilde doorgeven.

De nationalistische Turkse groep Ayyildiz Tim liet aan de Westdeutsche Allgemeine Zeitung (WAZ) weten dat de actie een protest was "tegen de extreem racistische houding van België en Nederland tegenover Turkije en moslims".

Critici Turkse regering doelwit Turkse hackers
Critici Turkse regering doelwit Turkse hackers (Foto: BuzzT)