'Oversteken met telefoon = 500 dollar boete'

In Chicago moet men binnenkort mogelijk extra opletten om niet al kijkend op de mobiele telefoon over te steken. Lokale politici proberen er een wet door te krijgen waardoor 'afgeleid oversteken' een boete op kan leveren.

Mobiele telefoons zijn nou eenmaal populair en veel mensen lijken hun veiligheid minder interessant te vinden dan wat er op hun mobieltje te zien is. Het gevolg is dat mensen nauwelijks kijken of er toevallig verkeer aankomt en of men veilig over kan steken, want de aandacht blijft op de telefoon gericht.

Daar moet in The Windy City een einde aan komen. "Niemand zal een straat oversteken terwijl een mobiel elektronisch apparaat op dusdanige wijze gebruikt wordt, dat de visuele aandacht naar het betreffende apparaat getrokken wordt", zo luidt de voorgestelde wet.

Een eerste overtreding zou resulteren in een boete van negentig dollar, maar als men niet uitkijkt lopen meervoudige overtreders uiteindelijk tegen boetes van vijfhonderd dollar aan. Zeg het maar: zwaar overdreven of volkomen terecht?