DENK misbruikt poepincident

Niet voor de eerste en mogelijk niet voor de laatste keer, is het de verbindende politieke partij DENK gelukt om zich voor schut te zetten. Deze keer was de helpende hand van kamervoorzitter Arib niet nodig, maar is het de beweging gelukt om dit geheel op eigen kracht te doen. De partij van Kuzu, Özturk en een derde lid, die verder geen banden met de Grijze Wolven heeft, leek het een goed idee om politiek gewin te halen uit een (verondersteld) racistisch incident dat zich in kaasstad Alkmaar zou hebben afgespeeld. Helaas voor de heren (ooit zat er ook een vrouw bij de kopstukken) lijkt het erop dat het incident niet de gewenste lading heeft.

Wie de verschillende bronnen over het genoemde incident bij elkaar veegt, krijgt een geurige potpourri voorgeschoteld, dat er ongeveer zo uitziet:

Op zaterdagmiddag, 4 november in het hartje van de provinciestad, zou een Marokkaans-Nederlandse moeder het slachtoffer zijn geworden van een stuk onverlaat die -naar verluidt- vanuit een emmertje stront en pis naar beneden heeft gegooid Dit deed hij vanaf het dak van een parkeergarage genaamd De Karperton, Deze garage is vier verdiepingen hoog, de poepsmijtende baviaan stond dus op een flinke hoogte.

Het slachtoffer, de 43-jarige Halima el-Faik, liep nietsvermoedend met haar 2-jarige/3-jarige zoontje (leeftijd afhankelijk van de gebruikte bron) en haar 16-/18-jarige dochter, toen de twee eerstgenoemde poep en pis op hun hoofd kregen van eerdergenoemde primaat. Een trieste daad en dat dit gedeelte van het verhaal niet op onzin gebaseerd is, bestaat weinig twijfel over. Vooral de peuter had het er na afloop erg moeilijk mee en durfde in de dagen daarna nog nauwelijks naar buiten te gaan.

Toch was dit gegeven wellicht nog niet erg genoeg. De zwager van de vrouw, ene Saa Eed,  wist later namelijk te melden dat het hier duidelijk zou gaan om een 'hatecrime', een populair, uit Amerika overgewaaid woord dat gericht geweld tegen een specifieke minderheidsgroepering inhoudt. Een nogal flinke beschuldiging. De dader zou namelijk kutmoslima/klotemoslima/iets hebben geroepen nadat hij zag dat hij doel getroffen had. Daarna is de dader -in het verhaal van de zwager- in onbekende richting gevlucht. Iets dat bijzonder knap is, daar de garage slechts twee uitgangen kent voor voetgangers en eentje voor auto's. Dit alles zou zich hebben afgespeeld om 14.00/16.00 uur (tijdstip opnieuw afhankelijk van de gebruikte bron). In ieder geval een tijdstip waarop het op dat moment meestal wemelt van de mensen op die plek.

Ondanks de combinatie locatie/tijdstip zijn er, voor zover bekend, geen getuigen van het voorval. Eigenlijk is het hele verhaal (in welke vorm dan ook) in de wereld gekomen door mensen die er niet bij waren. Directe ooggetuigen ontbreken vooralsnog en de direct betrokkenen weigeren commentaar en/of duidelijkheid te geven. De reden hiervan is omdat de dochter het te druk heeft met haar studie en moederlief volgens de zwager de Nederlandse taal niet machtig is. Opvallend is overigens te noemen dat de schoonzus van het slachtoffer meldt dat het slachtoffer foutloos Nederlands spreekt en verstaat, maar een kniesoor die daarop let. Het gebeurt wel vaker dat familieleden niet van elkaar weten wie welke taal machtig is. Wat vaststaat is dat de politie is ingelicht en enkele agenten hebben daadwerkelijk een kijkje genomen op het bovenste parkeerdek. Daar troffen zij echter geen geboefte aan.

Iemand (wie exact is niet duidelijk) heeft een versie van bovenstaand verhaal gelekt naar de pers. Zowel Nederland Bekent Kleur als Joop.nl hebben een verhaal gepubliceerd dat in redelijke mate overheen komt met de versie van de zwager. Ook het NH-Nieuws pikte dit racistisch getinte nieuwtje gretig op. Maar dit was blijkbaar niet genoeg. De lokale afdeling van DENK (en later ook de landelijke afdeling) ging er ook mee aan de haal en wist zelfs een nieuw 'feitje' van het gebeuren te melden aan de gemeenteraad van Alkmaar: Halima zou zijn bekogeld OMDAT zij een hoofddoek droeg (filmpje).

Een simpel onderzoekje leert echter dat op die plek meerdere mensen besmeurd zijn vanaf grote hoogte met een vieze substantie. Het schijnt daar al langer schering en inslag te zijn in dit gebied. Voor zover bekend waren dit allen niet-moslims. De claim dat het een gerichte actie zou zijn op een specifieke doelgroep, lijkt hiermee op losse schroeven te staan. Er is in ieder geval nog minstens een ander persoon die aangifte heeft gedaan van een soortgelijk incident en ook zij bidt niet vijf keer per dag richting Mekka.

Dit -nogal belangrijke- stukje informatie en het gegeven dat er meerdere versies van het verhaal in omloop zijn, zijn zowel DENK Alkmaar, Joop.nl en Nederland Bekent Kleur per ongeluk vergeten te vermelden aan hun hondstrouwe achterban. Gelukkig staan in zo'n geval altijd behulpzame burgers op die deze clubs er in de reacties van hun facebookpagina of forum er eventjes vriendelijk op wijzen dat hun lezing van het verhaal wellicht wat ongenuanceerd of zelfs niet de juiste is. Deze reacties werden helaas door elk van de drie genoemde sites structureel verwijderd. Wie niet beter weet zou bijna gaan twijfelen over hun oprechtheid en zomaar kunnen denken dat zij geen interesse hebben in zoiets triviaals als waarheidsbevinding.

Het bovenstaande is an sich natuurlijk al vrij treurig, maar DENK zou DENK niet zijn als er niet alsnog een overtreffende trap gevonden kon worden om tóch nog een stukje treuriger te kunnen zijn. De moederpartij (ook niet geheel onbesmeurd te noemen) leek het een goed idee om van dit warrige en schijnbaar niet-kloppende verhaal gebruik te maken om de Tweede Kamer lastig te vallen. Kortom: er zijn heuse Kamervragen gesteld over een poepincident in een middelgroot stadje. Nederland lijkt daarmee echt 'af' te zijn. Opvallend hierbij is dat zowel de lokale als de landelijke afdeling niet de moeite hebben genomen om hoor en wederhoor toe te passen. Druk, druk, druk.

Poepkamervragen (Foto: Marcus)
Voor zover bekend is, is niemand naar aanleiding van de vragen van DENK in paniek naar de wc gerend. Ondertussen is het in Alkmaar nog steeds niet helemaal duidelijk wat er nu precies gebeurd is en blijft het verhaal voornamelijk wazig. Dat het verhaal 'vaag' genoemd wordt door een enkeling heeft overigens nog voor een hoop woede gezorgd onder bepaalde mensen. Gelukkig durven de meeste bewoners zich weer te vertonen op de plek des onheils.

Saillant detail is trouwens dat de Emir van DENK te Alkmaar, Mohamed Keskin, vorig jaar uit het niets overstapte van de lokale afdeling van de PvdA om een eigen deelkalifaat van de beweging DENK te beginnen in de Alkmaarse politiek. Een verhaal dat sommigen wellicht bekend in de oren zal klinken.