Chinese skeletonner maakt grote indruk bij World Cup-debuut, grootmeester wint

In het Amerikaanse Lake Placid zijn ook de mannelijke skeletonners begonnen aan het World Cup-seizoen in de sport waar men head first op een slee naar beneden dendert. Zoals enigszins te verwachten viel werd het een spannende strijd tussen de 'grote drie' van de sport.

De Let Martins Dukurs domineert al jaren en heeft alles wat los en vast zit meer dan eens gewonnen, behalve olympisch goud: daar greep hij al twee keer naast. De Zuid-Koreaan Yun Sung-bin is in de afgelopen seizoenen omhoog geklommen tot de wereldtop, mooi op tijd voor de Spelen in eigen land in februari. Tot slot hebben we de Rus Alexander Tretiakov, vanwege zijn verschroeiende start ook wel de Russian Rocket genoemd.

De zege ging uiteindelijk naar Dukurs, maar spannend was het wel. Yun kende vooral een sterke tweede run en strandde op 0,11 seconden van de winst, nadat hij Tretiakov - die niet verrassend twee keer als snelste startte - van plek twee wist te verdringen. De Rus eindigde op 0,17 seconden van Dukurs als derde.

De meeste indruk werd echter gemaakt door een nieuwkomer. De 22-jarige Geng Wenqian werd de eerste Chinees ooit die in actie kwam in de World Cup, als exponent van een programma dat ertoe moet leiden dat China op de Spelen in 2022 - in Beijing - een wereldtopper heeft. De Canadese ex-skeletonner Jeff Pain, goed voor olympisch zilver, coacht de boel en dat werpt nu al zijn vruchten af: Geng zette een sterke negende tijd neer in run één, maar de debutant verbeterde zich in de tweede afdaling zelfs naar een sensationele zevende plek.