'Volkslied VS is racistisch'

Volgens de Californische afdeling van de NAACP is het Amerikaanse volkslied racistisch en moeten ze daar zo snel mogelijk vanaf. 

De NAACP, de burgerrechtenbeweging voor zwarten die je misschien nog kent ons bericht enkele weken terug waar American Airlines al racistisch was, heeft weer van zich laten horen. Deze keer moet het Amerikaanse volkslied eraan geloven. Voorzitter Alice Huffman: 'Het lied is verkeerd en het zou er niet moeten zijn. Het was er niet tot 1931 en we gaan er heus niet dood van als het weer verdwijnt'.

De ophef gaat om degewraakte passage uit het Amerikaanse volkslied 'No refuge could save the hireling and slave from the terror of flight or the gloom of the grave', wat los vertaald zoveel betekent als 'geen toevluchtsoord kan huurlingen en slaven redden van het sombere grafReden natuurlijk voor alle racismeroepers om watertandend met protestborden klaar te staan.

Het volkslied moeten we zien in de historische context van de tijd waar het uitkomt, de oorlog van 1812 waar slaven de kant van de Britten kozen na beloftes van onafhankelijkheid. De slaven en huurlingen die an de kant van de Britten vochten in deze oorlog worden met de tekst bedoeld.

Toch vindt Huffman het verschrikkelijk racistisch om over de dood van overlopers en verraders te zingen, want ze zijn zwart en dan is het racisme. Huurlingen hebben  niet geklaagd over de verschrikkelijke behandeling van hun voorgangers. Huffman: 'het is racistisch, het vertegenwoordigt ons volk niet en het is anti-zwarten'

De NAACP heeft nu een resolutie bij het Congres gelegd om 'een van de meest racistische pro-slavernijliederen' te vervangen. Het vers van de gewraakte passage wordt overigens zelden tot nooit gezongen bij evenementen.