'Zwangerschapsexcuus' olympisch kampioene niet geloofd, vier jaar EPO-schorsing

Olympisch marathonkampioene Jemima Sumgong is voor vier jaar geschorst. De 32-jarige Keniaanse werd in eigen land schuldig bevonden aan het gebruik van EPO, hoewel ze daar zelf een buitenbaarmoederlijke zwangerschap als reden voor gaf.

Sumgong won vorig jaar als eerste Keniaanse ooit marathongoud op de Spelen. Op 28 februari leverde ze vervolgens een positief plasje in, op 3 april werd haar voorlopige schorsing bekendgemaakt. Volgens Sumgong was de EPO in haar bloed aanwezig vanwege een behandeling voor haar zwangerschap, enkele dagen voor de positieve test.

Volgens de atlete had ze ernstige buikpijn en kreeg ze een bloedtransfusie en een onbekend medicijn van een onbekende dokter. Volgens het dopingtribunaal in Kenia kon Sumgung niet aantonen dat ze in het ziekenhuis in Nairobi opgenomen was. Sterker nog, de documenten die ze als bewijs overhandigde werden door het ziekenhuis aangemerkt als vervalst.

Ten tijde van het afnemen van de test liet Sumgong niks weten over het ziekenhuisbezoek, volgens haar wegens het taboe dat in Kenia rust op buitenbaarmoederlijke zwangerschappen. Ze wilde het verborgen houden voor haar man, tevens haar manager. In het ziekenhuis had men wel één melding van een bezoek van Sumgong: in april, nadat haar positieve test bekend werd, kwam ze langs om te informeren naar de behandeling van buitenbaarmoederlijke zwangerschappen.

Volgens de Keniaanse autoriteiten gebruikte Sumgong EPO om te helpen bij het verdedigen van haar titel op de marathon van Londen, in april. Naast Londen en de olympische marathon zegevierde de Keniaanse ook in Las Vegas en Rotterdam, naast tweede plekken in Boston, Chicago en New York. Haar schorsing gaat met terugwerkende kracht in op 3 april 2017, wat betekent dat ze het WK van 2019 en de Spelen van 2020 zal missen.