Amsterdam begint experiment met bijstand

De gemeente Amsterdam begint een eigen proef waarbij mensen met een bijstandsuitkering meer of juist minder begeleiding krijgen en 200 euro per maand mogen bijverdienen. Wethouder Arjan Vliegenthart (SP) wil weten of mensen zo sneller werk vinden. De proef in Amsterdam start in februari en duurt twee jaar.

Amsterdam begint zelf een experiment, omdat de gemeente niet mee mag doen aan een soortgelijke landelijke proef. De hoofdstad had niet duidelijk genoeg gemaakt welke tegenprestatie een deelnemer moet leveren, vond het ministerie van Sociale Zaken. Het ministerie ziet net als Amsterdam wel ruimte voor de gemeente om een eigen experiment te beginnen en "gaat ervan uit dat de proef goed in elkaar steekt".

Amsterdam is de eerste gemeente die een eigen experiment begint. Het is niet waarschijnlijk dat veel gemeenten dat voorbeeld volgen. Bij een eigen proef moet veel meer worden verantwoord. Lokale resultaten leggen bovendien minder gewicht in de schaal in de discussie over verandering van de regels dan landelijke uitkomsten.

Amsterdam begint experiment met bijstand
Amsterdam begint experiment met bijstand (Foto: ANP)