'Nederland mag hervormingen EU-landen eisen'

Nederland mag van andere EU-landen verlangen dat ze pijnlijke hervormingen doorvoeren. "Dan denk ik aan de arbeidsmarkt, de AOW-leeftijd en de zorg", zei minister Wopke Hoekstra (Financiën) dinsdag in Brussel. "En het naleven van Europese begrotingsregels."

Volgens de kersverse bewindsman hebben Nederland en Duitsland de afgelopen jaren ook maatregelen op die terreinen moeten nemen, waardoor zij nu "frontrunners" in de EU zijn. Zonder man en paard te noemen zei hij dat andere landen ook eerst hun eigen huis op orde moeten hebben voor ze stappen zetten naar zaken als een EU-begroting voor de eurozone. Hij doelde onder meer op Frankrijk.

Het is de Nederlandse regering altijd een doorn in het oog geweest dat Parijs het niet zo nauw nam met de EU-regels voor begrotingstekorten en staatsschuld. Onder het nieuwe regime van president Emmanuel Macron lijkt het tij te keren. Hoekstra had dinsdag in Brussel zijn eerste een-op-een-afspraak met de Franse minister Bruno Le Maire van Financiën. "Ik heb hem gezegd dat Nederland het toejuicht dat Frankrijk een beweging naar onze logica toe maakt", zei hij.

'Nederland mag hervormingen EU-landen eisen'
'Nederland mag hervormingen EU-landen eisen' (Foto: ANP)