NFL-speler komt goed weg na positieve test op stero´de: 4 wedstrijden schorsing

American football-speler Jeremy Kerley is betrapt op het gebruik van Turinabol, een steroïde waar in vroeger tijden vooral de Oost-Duitse- en Sovjet-vrouwen in de atletiek- en zwemwereld enorme successen mee behaalden.

In vrijwel elke sport zou een dergelijke overtreding van de dopingreglementen zeker voor twee jaar schorsing zorgen, maar niet in de Amerikaanse sporten, die zich weinig aantrekken van bijvoorbeeld wereldantidopingautoriteit WADA.

Kerley, wide receiver bij de New York Jets, komt er namelijk bijzonder goed vanaf: ondanks zijn positieve test op een steroïde hoeft hij slechts vier wedstrijden aan de kant te zitten, niet veel langer dan een maand. Op 11 december, na de wedstrijd tegen de Denver Broncos, mag Kerley zich weer bij het team voegen.

Kerley durfde het overigens zelfs nog aan om te klagen over de bijzonder korte schorsing, hij had immers niks gebruikt, zo zegt hij. "Ik ben 1,80m lang en weeg 81kg", zo stelt hij, zonder duidelijk te maken wat dat met de schorsing te maken heeft. "Ik ben een goede sporter en iedereen kan naar mijn lichaamsbouw kijken en zien dat ik geen steroïdegebruiker ben." Het positieve plasje was het daar dan weer niet mee eens, doorgaans toch een aanzienlijk meer betrouwbare methode dan met het blote oog naar het lichaam van een sporter kijken.

"Er was nu niet genoeg tijd, maar ik ga mijn uiterste best doen om te onderzoeken waar dit vandaan komt. Ik weet namelijk zeker dat ik niks verkeerd heb gedaan. Als ik erachter kom welke substantie vervuild was zal ik er alles aan doen om dit recht te zetten, want ik ben altijd een schone sporter geweest en zal dat ook altijd blijven", beweert Kerley.