Mahias onttroont Sofuoglu als wereldkampioen Supersport

Motorcoureur Lucas Mahias heeft zich voor het eerst gekroond tot wereldkampioen Supersport. Op het Losail International Circuit in Qatar won de Fransman de laatste race van het seizoen, wat voldoende was voor de titel.

Voorafgaand aan de race was duidelijk dat het tussen twee man ging: Mahias (Yamaha) had twintig punten voorsprong op de Turk Kenan Sofuoglu (Kawasaki), die vier van de eerste elf races moest missen, maar wel vijf van de zeven races won waarin hij van start kon gaan. De nog altijd wat geblesseerde Sofuoglu moest dus winnen, Mahias had aan een plek in de top-10 sowieso genoeg.

Bij de start stond Mahias zijn leidende positie gelijk af aan Yamaha-genoot de Fin Niki Tuuli, terwijl Jules Cluzel aansloot. Mahias moest even op gang komen, maar na twee ronden had hij de leiding weer te pakken. Sofuoglu ging minder voortvarend van start: hij vertrok als vierde, maar zakte snel terug naar de achtste plek.

Federico Caricasulo, vertrokken vanaf plek zeven, voegde zich bij de voorste rijders. Samen met Cluzel en zijn teamgenoot Mahias reed de Italiaan wat weg van de rest, waar Sheridan Morais, Sofuoglu, Tuuli en Kyle Smith in de achtervolging waren. Sofuoglu kreeg alsmaar beter de gang erin en met twee ronden te rijden was de Turk aangesloten bij Caricasulo, die zijn derde plek niet af wilde staan. 

In de slotronde streden Mahias en Cluzel nog om de zege. Cluzel leek zijn Franse landgenoot in de laatste meters te passeren, maar dat gebeurde net niet: Mahias won en dat was ruim voldoende voor zijn eerste wereldtitel. Cluzel eindigde als tweede, Sofuoglu troefde Caricasulo in de slotmeters nog af en eindigde toch nog als derde, maar genoeg voor een zesde wereldtitel was het niet.