Noord-Korea laat kans op WK-dominantie op Amerikaanse bodem schieten

Op 28 november begint in het Amerikaanse Anaheim het wereldkampioenschap gewichtheffen. Wegens dopingzaken zijn veel toplanden geheel geschorst, waardoor het immer sterke Noord-Korea van een 'gewoon' topland ineens de absolute favoriet werd om de medaillespiegel te winnen. 

Het leek een perfect scenario voor Kim Jong-un: een team met grootheden als de kleine, maar bizar sterke Om Yun-chol naar de VS sturen en alles en iedereen oprollen. Noord-Korea met ruime afstand bovenaan de medaillespiegel op een WK in de Verenigde Staten, veel beter zou het niet kunnen voor de Briljante Kameraad en met favorieten voor goud in zeker zeven gewichtsklassen absoluut niet onrealistisch.

Dat gaat echter niet gebeuren, want naar nu blijkt heeft Noord-Korea geen team ingeschreven. Niet alleen de toppers zijn afwezig, het hele team zal simpelweg niet op komen dagen. De internationale gewichthefbond IWF zegt geen reden te hebben gekregen, maar gezien de huidige situatie tussen de Geweldige Leider en zijn Amerikaanse collega Donald Trump hebben we wel een donkerbruin vermoeden. Ook zou men boos zijn over het kwijtraken van het WK junioren van volgend jaar, wat wegens de politieke situatie aan Oezbekistan gegeven werd.

Het terugtrekken van de Noord-Koreanen kan de VS juist weer extra goud opleveren. Bijvoorbeeld voor het pas 17-jarige megatalent CJ Cummings: in de klasse tot 69 kilogram is hij nu, kort achter de Tunesiër Karem Ben Hnia, de nummer twee van alle deelnemers. Bij de vrouwen boven de 90kg is Sarah Robles nu de nummer één, in plaats van de Noord-Koreaanse Kim Kuk-hyang.

Het is de eerste keer dat Noord-Korea niet op het WK aanwezig zal zijn sinds 2009, toen het WK - weinig verrassend - in Zuid-Korea gehouden werd. Overigens is het niet aanwezig zijn van met name de Noord-Koreaanse mannen een gouden kans voor een van Trump's andere favoriete landen: Iran zou nu zomaar meerdere gouden plakken mee naar huis kunnen nemen.