Kliniek Den Dolder doet boekje open

In de kliniek Altrecht Aventurijn in Den Dolder worden gemiddeld tachtig patiënten behandeld. Daarvan heeft iets meer dan de helft een justitiële maatregel. Dat blijkt uit vrijdag gepubliceerde informatie over de kliniek, waar de verdachte van de moord op Anne Faber verbleef.

Het overzicht is door de gemeente Zeist verspreid na vragen uit bewonersbijeenkomsten die werden gehouden na de moord. Met welke misdrijven de huidige patiënten precies in verband staan, wordt uit privacy-oogpunt niet bekendgemaakt, ook omdat de populatie geregeld wisselt. In het algemeen gaat het om geweldsdelicten (van licht tot zwaar), zedendelicten, vermogensdelicten en combinaties daarvan.

De patiënten hebben last van verschillende psychiatrische stoornissen zoals schizofrenie, autismespectrum-stoornissen, ADHD, persoonlijkheidsstoornissen en verslavingsziektes. Ook een combinatie hiervan komt veelvuldig voor.

Beveiligd gebouw
De behandeling is in een beveiligd gebouw voor circa 65 patiënten en in een open unit voor vijftien patiënten. Ook op de open unit is 24 uur per dag begeleiding. Daarnaast zijn er ook 31 patiënten met een lichte verstandelijke beperking.

Patiënten krijgen verlof via een stappenplan. Elke stap wordt beoordeeld door een team van deskundigen. Bij degenen met een justitiële maatregel is goedkeuring door reclassering of gevangenis nodig. In samenspraak tussen justitie, het OM, reclassering en gevangenis wordt ook het intrekken van verlof bepaald.

Er lopen nu verschillende onderzoeken bij Altrecht Aventurijn, waarvan de resultaten later bekend worden. De kliniek zal op termijn van het terrein verdwijnen.

Kliniek Den Dolder doet boekje open
Kliniek Den Dolder doet boekje open (Foto: ANP)