Ruimtestation ISS krijgt ruimteprinters

Een nieuwe printer installeren en aan de praat krijgen kan soms een zenuwslopend werkje zijn. Helemaal als je gewichtloos bent en 400 kilometer boven de aarde zweeft. Daar is het internationale ruimtestation ISS en dat krijgt binnenkort nieuwe printers.

Het ISS heeft twee printers: een Amerikaanse Epson Stylus Color 800 en een Russisch apparaat. De bemanning van het ruimtestation gebruikt die om handleidingen en instructies te printen, maar ook foto's en mails van het thuisfront op aarde. Per maand gebruiken de bemanningsleden ongeveer 1000 A4'tjes. De printer van de Verenigde Staten is nu bijna twintig jaar oud en aan vervanging toe. De afgelopen zes jaar hapert hij al, zegt astronaut Don Pettit tegen Amerikaanse media.

De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA stuurt begin volgend jaar twee spiksplinternieuwe gespecialiseerde printers naar boven. Het zijn speciaal aangepaste versies van de Envy. Fabrikant HP heeft daar jaren aan gewerkt. De printers moeten namelijk kunnen werken in gewichtloosheid, zuinig omgaan met inkt en stroom en brandbestendig zijn. Papier moet na het printen blijven liggen, het mag niet wegvliegen Bovendien mogen inktbollen niet vrijkomen en door het ruimtestation gaan zweven.

De NASA heeft in totaal vijftig speciale printers besteld. Twee daarvan gaan naar het ISS, de andere blijven op aarde als reserve.

Ruimtestation ISS krijgt ruimteprinters
Ruimtestation ISS krijgt ruimteprinters (Foto: BuzzT)