George H. hoort opnieuw levenslang eisen

Donderdag is in hoger beroep opnieuw levenslang geëist tegen de nu 27-jarige George H. uit Amsterdam. Hij wordt verdacht van een dubbele moord op twee Dominicaanse mannen in 2013. De advocaat-generaal (OM) begon de strafeis met de woorden: "Ik zeg dit niet snel maar het gedrag van verdachte is ronduit monsterachtig te noemen en ik twijfel er geen seconde aan dat hij ook in de toekomst in staat zal zijn om zonder enige gewetenswroeging iemand om het leven te brengen wanneer hem dat zo uitkomt."

Op 13 november 2013 belde H. de alarmcentrale omdat er iemand in zijn woning onwel geworden zou zijn. Het 24-jarige slachtoffer was al overleden toen de hulpdiensten arriveerden. Tijdens de lijkschouw gaf H. aan dat er geen obductie (een inwendig onderzoek van het lichaam om de doodsoorzaak vast te stellen) nodig is. Omdat H. al verdacht wordt van verzekeringsfraude wordt er toch grondig onderzoek gedaan naar het overlijden van de man. 

Toxicologisch onderzoek
Uit dit onderzoek kwam naar voren dat het slachtoffer kort voor zijn overlijden een levensverzekering had afgesloten waarbij de moeder van H. de begunstigde was. Naar aanleiding van deze zaak werd er vanaf dat moment 'terug-gerechercheerd' naar andere zaken. Hierbij kwam het overlijden van een 22-jarige man naar voren. Ook dit slachtoffer had kort voor zijn dood een levensverzekering afgesloten met H. als begunstigde. 

Uit toxicologisch onderzoek bleek dat beide slachtoffers een spierverslappend middel in hun bloed hadden. Volgens de patholoog kan het overlijden worden verklaard "door functiestoornissen van vitale organen, wat goed verklaard kan worden door de effecten van het spierverslappende middel." Dit spierverslappende middel, dat niet vrij verkrijgbaar is en gebruikt wordt bij chirurgische ingrepen, wordt bij een huiszoeking in de woning van H. aangetroffen. Verder werden er ook spuiten, inclusief naalden, gevonden. Op de verschillende voorwerpen werd H's DNA aangetroffen. 

Oplichting en doodverklaring
H. zou in het verleden ook getracht hebben om verschillende verzekeringsmaatschappijen op te lichten, onder meer door zichzelf dood te laten verklaren. Hij had hiervoor een overlijdensrisico afgesloten met zijn moeder als begunstigde. Bij de overige pogingen tot oplichtingen had hij zichzelf als begunstigde opgegeven. De waarde van de verschillende verzekeringen varieerde van 300.000 tot 2,5 miljoen euro. 

In 2015 werd H. veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf zoals het Openbaar Ministerie had geëist. Ook in het hoger beroep is het volgens het OM, gelet op de buitengewone ernst van de feiten en het gevaar dat de verdachte voor de maatschappij vormt, de enige gepaste straf. Het hof zal op 27 november uitspraak doen. 

George H. hoort opnieuw levenslang eisen
George H. hoort opnieuw levenslang eisen