Huisarts wil meer tijd voor patiŽnt

Van meer tijd worden patiënt en huisarts gelukkiger. Althans, dat zeggen de huisartsen Paulus Lips en Vincent Coenen in een interview met Medisch Contact. Lips, tevens bestuurslid van de Landelijke Huisartsen Vereniging, vertelt: "Het is een leuke baan en het verdient goed. Maar het is heftig"

Volgens Lips leveren de vele patienten, telefoontjes en het vele overleg met collega's "stress op die de hele dag doorgaat". Vincent Coenen valt hem bij: "Je wordt gejaagd. In je achterhoofd denk je aan de 3 visites die je ook nog moet doen. Dan is het makkelijk om een gesprek met een patiënt snel af te ronden met een verwijzing. Iedereen tevreden. Maar je doet jezelf én de patiënt ermee tekort".

De praktijk waar Coenen werkzaam is doet dit jaar mee aan een pilot van zorgverzekeraar VGZ. Door met langere consulten te werken kan er beter overlegd worden met de patiënt over een passende behandeling. Dit zou kunnen leiden tot minder, van de soms onnodige, doorverwijzingen. Winst voor de patiënt en huisarts dus.