Nederland zakt nóg verder weg op UEFA-lijst

Nederland is op de UEFA-coëfficiëntenlijst gezakt naar de twaalfde plaats. En het einde van de vrije val lijkt nog niet in zicht.

Feyenoord verloor deze week opnieuw van Shakhtar Donetsk, terwijl Vitesse het donderdag in Arnhem aflegde tegen Zulte Waregem. De kans is zeer groot dat beide teams niet overwinteren en dat Nederland na de jaarwisseling dus geen enkel team meer in Europa heeft.

Vitesse (1-1 bij Zulte Waregem, red.) haalde dit seizoen als enige een punt binnen. Een blik op de UEFA-coëfficiëntenlijst laat zien dat Nederland nu is ingehaald door Oostenrijk. Dat land heeft met Red Bull Salzburg (koploper in groep I) en Austria Wien (derde in groep D) twee teams die een aardige kans maken om de tweede ronde van de Europa League te halen.

Ondertussen komen de nummer dertien en veertien dichterbij. Tsjechië staat nu dertiende op de lijst en heeft slechts 774 punten minder. Als Nederland de elfde plek niet terugpakt, zal de kampioen van 2019 zich niet rechtstreeks plaatsen voor de Champions League. Voor de kampioen van dit seizoen geldt dat sowieso al niet. Mede door de vroege uitschakeling van Ajax, PSV en FC Utrecht is Nederland bezig aan een belabberd Europees seizoen. Er werden pas 1.900 punten voor de UEFA-lijst verzameld, vorig seizoen waren dat er nog 9.100. Landen als Cyprus (7.000), Azerbeidzjan (4.375) en Israël (5.125) doen het dit jaar veel beter dan Nederland.