IS claimt aanslag New York

Islamitische Staat (IS) heeft de aanslag van dinsdag in New York opgeëist. De terreurbeweging leverde in haar wekelijkse nieuwsbrief geen bewijs voor de claim, maar dat is op basis van de verklaringen van de dader, de 29-jarige Sayfullo Habibullaevic Saipov, ook niet nodig. De terrorist gaf toe te handelen voor IS. In het ziekenhuis wilde hij de vlag van IS in zijn kamer laten ophangen.

Bij de aanslag in het zuidwesten van Manhattan werden acht mensen gedood toen hij  met een truck inreed op voorbijgangers. Elf mensen raakten gewond.

Volgens de justitiële commissies in het Huis van Afgevaardigden en de Senaat is de dader de Verenigde Staten binnengekomen op een zogenaamd diversiteitsvisum uit Oezbekistan in 2010. Commissievoorzitter Bob Goodlatte heeft gevraagd het programma voor deze visa te beëindigen.

President Donald Trump liet tijdens een kabinetsvergadering op het Witte Huis weten dit programma inderdaad te willen beëindigen. Daarnaast zei Trump dat de aanslagpleger de doodstraf zou moeten krijgen, wat hem op kritiek van mensenrechtenorganisaties kwam te staan. In de VS wordt de doodstraf in een aantal staten nog steeds toegepast.

IS claimt aanslag New York
IS claimt aanslag New York (Foto: ANP)