Molenbeekse politie kan Wilders oppakken

Als Geert Wilders vrijdag een bezoek brengt aan Molenbeek wordt hij beveiligd door de Belgische federale politie. De ordehandhaving in Molenbeek is echter een zaak van de lokale politie, die onder de Molenbeekse burgemeester Françoise Schepmans valt. "Dus het is de autonome bevoegdheid van Molenbeek als zij Wilders zouden willen oppakken", aldus een woordvoerder van de federale politie.

Schepmans heeft donderdag een politieverordening uitgevaardigd waarin het bezoek van Wilders en Vlaams Belang-kopstuk Filip Dewinter wordt verboden. Vlaams Belang wil de "islamsafari door de jihadhoofdstad van Europa" echter gewoon doorzetten.

"De burgemeester bepaalt hoe er gereageerd moet worden", aldus de woordvoerder van de federale politie. "De lokale politie heeft dat volledig in handen. Als er niet genoeg manschappen zijn kunnen zij wel versterking vragen."

De Belgische autoriteiten hebben een dreigingsanalyse gemaakt van het bezoek. Die heeft tot gevolg dat Wilders op het grondgebied van Brussel beveiliging krijgt van de federale politie. De PVV-leider zal ook zijn eigen beveiligers bij zich hebben. Toen hij in maart met zijn vrouw ging winkelen in Gent, tegen het advies van de lokale politie in, werd hij vergezeld door negen Nederlandse veiligheidsagenten.

Molenbeekse politie kan Wilders oppakken
Molenbeekse politie kan Wilders oppakken (Foto: ANP)