Topatleet Farah breekt met dubieuze coach Salazar

Atleet Mo Farah heeft afscheid genomen van het Nike Oregon Project en zijn Cubaans-Amerikaanse coach Alberto Salazar. De winnaar van dubbel olympisch goud op de Spelen van 2012 en 2016 (op de 5 en 10 kilometer) stopte na het WK in Londen eerder dit jaar met baanatletiek en stapte definitief over naar de weg.

"Ik wil weer terug naar Londen, ik mis thuis heel erg", geeft Farah op als voornaamste reden. De Brit geeft daarbij specifiek aan dat hij niet bij Salazar vertrekt wegens de aantijgingen van dopinggebruik jegens de coach en het onderzoek van de Amerikaanse antidopingautoriteit USADA naar het doen en laten van Salazar. "Die situatie speelt al een jaar of twee, als ik daardoor weg zou gaan, had ik dat wel eerder gedaan", aldus Farah. Salazar coacht veel topatleten, waaronder sinds een jaar ook de Nederlandse Sifan Hassan.

Farah stapte in 2011 naar Salazar, die hem aan vier olympische titels en zes wereldtitels hielp. Op het WK in Londen werd hij eerder dit jaar voor het eerst in jaren verslagen op een groot toernooi: de Ethiopiër Muktar Edris was Farah op de vijf kilometer te snel af. Dat de atleet zijn coach nu verlaat ligt volgens hem dan ook puur aan persoonlijke aspecten: "Mijn vrouw en ik realiseerden ons hoe erg we Londen hebben gemist. De kinderen zijn hier ook gelukkig en we willen dat ze in Groot-Brittannië opgroeien."

Farah gaat nu trainen bij Gary Lough, de man en ex-coach van wereldrecordhoudster op de marathon Paula Radcliffe.