Zr. Ms. Zeeland onderschept 600 kg coca´ne op weg naar huis

De bemanning van de Zr. Ms. Zeeland heeft 12 balen cocaïne uit de Caribische Zee opgepikt. Het gaat in totaal om 600 kilo, die vanaf een go-fast overboord werd gegooid. Dat gebeurde nadat de 3-koppige bemanning van het snelle bootje doorhad dat ze ontdekt waren. Het trio en de contrabande zijn maandag overgedragen aan de lokale autoriteiten op Curaçao.

Het marineschip had vanuit Curaçao net koers naar Nederland gezet, nadat het 4 maanden in het Caribisch gebied was ingezet als stationsschip. Op de valreep van het vertrek onderschepte de Zeeland het drugstransport. Een DASH-9 patrouillevliegtuig van de Kustwacht Caribisch Gebied ontdekte het verdachte vaartuig ten noordoosten van Bonaire tijdens een patrouille. Daarop werd Zr. Ms. Zeeland ingeschakeld.

Mislukt
Het marineschip zette vervolgens de NH-90 maritieme gevechtshelikopter in. Met waarschuwingsschoten werd de go-fast tot stoppen gedwongen. De opvarenden zetten hierop hun lading overboord en probeerden te ontkomen. Dat lukte dus niet. Nadat de verdachten in Curaçao zijn overgedragen, is het schip nu echt op weg naar Den Helder.

Tijdens de inzet als stationsschip speelde Zr. Ms. Zeeland een belangrijke rol bij het leveren van noodhulp aan de Nederlandse bovenwindse eilanden en Dominica. Die hulp was dringend nodig na de passage van orkanen Irma en Maria. 

De NH-90 aan boord van Zr. Ms. Zeeland met de cocaïnevangst. (Foto: Defensie)
De NH-90 aan boord van Zr. Ms. Zeeland met de cocaïnevangst. (Foto: Defensie)