Gratis sterilisatie voor vluchtelingen

In Bangladesh bieden ze vluchtelingen gratis sterilisatie aan om de grote problemen met de hoeveelheid vluchtelingen te proberen in te dammen.

Bangladesh is al tijden het beloofde toevluchtsoord voor hordes Rohingya. De Rohingya zijn in Myanmar hun leven niet zeker. Ze zijn namelijk moslim en de 'vreedzame' boeddhisten maken in Myanmar al jaren jacht op ze. Vrouwen worden verkracht, ze worden vermoord en hebben weinig tot geen rechten in het land. 

Het buurland Bangladesh stelt zich al sinds deze golf van geweld in 2012 oplaaide zeer behulpzaam op. De grenzen staan open en de Rohingya kunnen bij hen terecht. Het land heeft het alleen zelf ook niet al te breed en heeft het moeilijk met de stroom vluchtelingen. Laatst maakten ze al bekend één enorm kamp te bouwen voor de wel 800.000 (!) vluchtelingen, maar daar houden de problemen niet op. 

Die 800.000 vluchtelingen zijn allemaal alles verloren en er is maar een beperkte hoeveelheid eten beschikbaar. Zoals in elke situatie waar je moet vechten om te overleven, geldt het recht van de sterkste en omdat er niet genoeg eten voor iedereen is, vallen mensen die dat niet zijn buiten de boot. 

In Myanmar waren de Rohingya gewend veel kinderen te krijgen. Als je zwanger bent, verkracht de gemiddelde soldaat je niet en met hoe meer mannen je bent thuis, hoe sterker je staat als het op knokken aankomt. Dat is nu ook de pavlovreactie op de moeilijke situatie in de vluchtelingenkampen. Om dit in te dammen wil de regering van Bangladesh de vluchtelingen gratis sterilisaties aanbieden voor zowel mannen als vrouwen.