Krekelaar vervangt geblesseerde Van Male bij hockeysters Oranje

Maartje Krekelaar (Den Bosch) is door bondscoach Alyson Annan opgeroepen als vervangster van de geblesseerde Kitty van Male in de Oranje-selectie voor de Hockey World League Final. Van Male, speelster van Amsterdam, raakte vrijdagavond geblesseerd in de topper tegen Den Bosch. Uit onderzoek is gebleken dat zij haar duim heeft gebroken en geopereerd moet worden. "Ik mis een mooi toernooi in een prachtig land. Dat doet dubbel pijn", zegt de ervaren international (100 interlands).

"Blessures horen bij de sport, maar dit is wel een domper", vertelt Van Male een dag nadat ze de blessure opliep. Dat gebeurde in een duel met collega-international Marloes Keetels van Den Bosch. "Ik prikte de bal weg net op het moment dat Marloes met de backhand een voorzet wilde geven. Ze sloeg daardoor vol op mijn duim. Ik wist meteen dat het mis was. Ik slaakte een harde kreet. Dat is niet echt een Kitty reactie. Ik hoopte nog even dat het een paniekreactie was. Marloes kon er ook niks aan doen. Ik heb vandaag met haar gesproken. Ze voelt zich schuldig en verdrietig, maar dat is nergens voor nodig."

Al op de bank werd duidelijk dat de blessure ernstig was. "Mijn duim stond scheef." De Amsterdamse realiseerde onmiddellijk dat ze de HWL Final ging missen. Met een betraand gezicht verliet ze na afloop het veld in Den Bosch. "Het verdriet was een combinatie van pijn in mijn duim en de teleurstelling dat ik niet naar de HWL ga. Op de HWL Final spelen de acht beste ploegen van de wereld, dat betekent mooie wedstrijden. Daarnaast was het de bedoeling dat ik na de HWL in Nieuw Zeeland vakantie zou vieren. Ik ben daar nog nooit geweest, maar het schijnt heel gaaf te zijn. Dat gaat nu niet door. Dat doet pijn."

Van Male werd vrijdagavond door ploeggenoot Maria Verschoor naar het ziekenhuis in haar huidige woonplaats Rotterdam gebracht. Daar werd een forse fractuur in haar duim geconstateerd. Van Male: "Het is duidelijk dat mijn duim moet worden geopereerd. Hopelijk kan dat eind volgende week als de zwelling minder is. Hoe lang het herstel vervolgens gaat duren, is nog niet duidelijk. Ik hoop in ieder geval tijdens de winsterstage weer te kunnen aansluiten bij Oranje."

Voor Maartje Krekelaar was de Hoofdklasse-topper juist een duel waarin ze schitterde. De aanvalster van Den Bosch nam de eerste twee doelpunten voor haar rekening in het met 3-1 gewonnen duel. Eerder in de week was Krekelaar nog teleurgesteld, nadat ze van Annan te horen had gekregen dat ze was afgevallen voor de HWL-selectie. Krekelaar moest vanwege vermoeidheid afgelopen zomer ook al het EK in eigen land missen. Krekelaar liet na afloop weten dat ze erop gebrand was goed te spelen.

Het Nederlands Elftal speelt van 17 tot en met 26 november de Hockey World League Final in Auckland, Nieuw-Zeeland. Voorafgaande aan dat toernooi neemt Nederland deel aan een vriendschappelijk toernooi in Australië. De Oranje-selectie vertrekt volgende week zondagavond, direct na de laatste speelronde voor de winterstop in de Hoofdklasse, naar Australië.