'Codemasters gebruikte Assetto Corsa-mod in F1 2017'

Het gebeurt natuurlijk vaak dat een bepaalde auto in meerdere racegames zijn opwachting maakt. Dat betekent echter niet dat de 3D-modellen in beide games identiek zijn. In F1 2017 bleek dit wel het geval te zijn.

F1 2017 werd eerder dit jaar met veel lof van de gamewereld ontvangen. Eén van de opvallendste toevoegingen was de herintrede van 'classic cars', de oudere Formule 1-wagens. De Ferrari F2002 was één van die classic cars. Dit is natuurlijk een echt bestaande auto, waarin Michael Schumacher in 2002 naar de Formule 1-titel reed. Niet zo vreemd dus dat niet veel eerder een modder voor simracegame Assetto Corsa ook een model heeft gemaakt van de Ferrari F2002. Deze mod is begin 2016 gepubliceerd door Race Department-user SalamanderSoldier.

Ruim een jaar later kondigde Codemasters aan dat classic cars in F1 2017 zouden terugkeren, modmaker SalamanderSoldier bekeek deze trailer en zag zijn specifieke versie van de F2002 in de nieuwe game van Codemasters verwerkt. SalamanderSoldier bleef wachten op een berichtje van Codemasters met de vraag of zijn 3D-model gebruikt mocht worden. De game werd in augustus uitgegeven, en de originele maker van de auto had nog steeds niets vernomen.

Recentelijk heeft SalamanderSoldier echter op website artstation.com assets gevonden die gebruikt zijn bij de ontwikkeling van F1 2017. Hiertoe behoort, je raadt het al, het originele model van de Ferrari F2002. In het draadmodel (een vereenvoudigde weergave van een 3D-model) van de auto kan je precies zien hoe de auto is geprogrammeerd. Voor SalamanderSoldier was er nu geen twijfel meer mogelijk: hij heeft deze auto gemaakt.

Hij contacteerde de medewerker van Codemasters met de vraag hoe het mogelijk is dat de 3D-modellen zo identiek lijken te zijn. De pagina op ArtStation werd offline gehaald en hij kreeg een week lang geen antwoord. Afgelopen donderdag kreeg de user wel antwoord, waarin de Codemasters-medewerker zich wel verontschuldigde voor het vertraagde bericht: "Ik kan niet veel zeggen over hoe het 3D-model tot stand is gekomen, maar wat ik wel kan zeggen is dat we jouw 3D-model online hebben gevonden en dat het uitstekend referentiemateriaal was. Als vriendelijk gebaar hebben we zojuist je 3D-model aangeschaft, je zal die bevestiging binnenkort binnenkrijgen." De medewerker was nog wel zo netjes een persoonlijk compliment te geven: "Jouw 3D-model is één van de beste en meest gedetailleerde modellen die ik ooit heb gezien. Succes met je toekomstige projecten, ik zal ze in de gaten houden", sloot hij zijn bericht af.

De Ferrari F2002 in F1 2017
De Ferrari F2002 in F1 2017