Landen achter Madrid in Catalaanse crisis

Belangrijke landen scharen zich achter de Spaanse regering in het conflict over onafhankelijkheid van de autonome regio Catalonië. Frankrijk, Duitsland, de EU en de VS verklaarden vrijdag dat zij achter Madrid staan en dat Catalonië onderdeel is van Spanje.

De Duitse regering zei de onafhankelijkheid van Catalonië niet te erkennen. Het uitroepen van de onafhankelijkheid door het Catalaanse parlement vrijdag is volgens Berlijn een schending van de soevereiniteit en territoriale integriteit van Spanje.

De VS verklaarden pogingen van de Spaanse regering om de onafhankelijkheid van Catalonië te blokkeren te steunen. Catalonië is een "integraal deel" van Spanje, aldus Washington. Ook de Franse president Emmanuel Macron gaf zijn steun aan de Spaanse regering van Mariano Rajoy. "Ik heb maar één gesprekspartner namens Spanje en dat is premier Rajoy", aldus het Franse staatshoofd.

Zelfs de NAVO sprak zich uit over Catalonië. Het verbond noemde de onafhankelijkheidsverklaring een "interne kwestie die binnen de Spaanse grondwettelijke orde moet worden opgelost".

Schotland
De Schotse regering heeft evenwel begrip voor de Catalaanse regioregering. De Schotse minister Fiona Hyslop (Externe Aangelegenheden) zei volgens de krant The Herald dat de Catalanen "de mogelijkheid moeten hebben hun eigen toekomst te bepalen".

De Schotten organiseerden eerder met toestemming van de centrale regering in Londen een referendum over onafhankelijkheid. Kiezers besloten toen zich niet af te scheiden.

"We begrijpen en respecteren de positie van de Catalaanse regering", zei minister Hyslop, die benadrukte dat de Spaanse regering het recht heeft tegen onafhankelijkheid te zijn. Ze stelde dat de Catalanen pas besloten tot een eenzijdige onafhankelijkheidsverklaring nadat "oproepen tot een dialoog herhaaldelijk van de hand waren gewezen".

Landen scharen zich achter Madrid
Landen achter Madrid in Catalaanse crisis (Foto: ANP)