'IsraŽl bestaat niet', dus IsraŽlische judoka wint goud namens judobond

In Abu Dhabi wordt deze week een van de grote judotoernooien op de kalender gehouden, de Grand Slam aldaar. Abu Dhabi ligt in de Verenigde Arabische Emiraten en dat land heeft het niet zo met Israël. Sterker nog, Israël bestaat volgens hen helemaal niet.

Nou zijn er wel meer landen die geen groot fan zijn van Israël, maar doorgaans mogen sporters uit het land daar natuurlijk wel gewoon onder hun eigen vlag in actie komen. Niet in de Emiraten: de Israëlische delegatie mocht nog net het land in, maar alle tekenen die er op kunnen wijzen dat ze uit Israël komen moeten afgedekt worden. Denk daarbij aan allerlei logo's en vlaggetjes op de tassen, kleding, alles.

In de klasse tot 66 kilogram is Tal Flicker één van 's werelds beste judoka's en hij maakte het donderdag in Abu Dhabi waar. Flicker won het goud, maar een fatsoenlijke huldiging kreeg hij niet: wereldjudobond IJF gaat immers gewoon mee in de gekte van de Emiraten en accepteerde dat niet de Israëlische vlag, maar de IJF-vlag gehesen werd, inclusief het IJF-'volkslied'. 

Flicker zong op het podium gewoon het Israëlische volkslied. "Israël is mijn land en daar ben ik trots op. Het muziekje dat tijdens de huldiging gespeeld werd was niet meer dan achtergrondgeluid. Ze kunnen alles wel afdekken, maar iedereen weet waar wij vandaan komen", aldus Flicker in een statement op YouTube.

Overigens werden een paar pijnlijke situaties nog net voorkomen. In de halve finales had Flicker mogelijk tegenover Khalifa al-Hosani uit de Emiraten of Imad Bassou uit Marokko kunnen staan, die zich beiden onder druk van hun autoriteiten vermoedelijk terug hadden moeten trekken. De Rus Mikhail Puliaev en de Kazakh Yeldos Zhumakanov zorgden er echter voor dat die twee vroegtijdig naar huis konden.

Onderin het schema stond Ghassem Nourizadeh uit Iran, die de kwartfinales haalde. Daarin verloor hij van de Rus Abdula Abdulzhalilov, waarmee de kans op een ontmoeting tussen Flicker en Nourizadeh tenietgedaan werd. Die zou er overigens sowieso niet komen, want Iraanse sporters worden eveneens onder enorme druk gezet - denk aan het kwijtraken van alle financiële steun bij weigering - om zich terug te trekken van rechtstreekse wedstrijden met Israëliërs.

Het IJF-'volkslied' voor Flicker (Bron: YouTube)

Flicker's statement (Bron: YouTube)