Grapperhaus: ik ga gewoon beëdigd worden

Ferdinand Grapperhaus (CDA) vindt het "spijtig" dat de PVV hem niet als minister van Justitie en Veiligheid wil in het nieuwe kabinet. "Maar ik ga gewoon beëdigd worden morgen", aldus de politicus woensdag.

"Wat mij betreft gaan we daarna als ik minister ben ook met elkaar op een goede manier het debat aan", aldus Grapperhaus. Hij was de afgelopen dagen in het nieuws omdat hij eerder uitgesproken meningen heeft geuit over Haagse politici en het kabinetsbeleid.

PVV-leider Geert Wilders vindt Grapperhaus ongeschikt omdat die eerder in zijn persoonlijke blog heeft geschreven dat "je jihadisten niet hun staatsburgerschap moet ontnemen. Integendeel, je moet ze laten terugkomen". Ze zouden dan in Nederland verantwoording moeten afleggen.

Wilders wilde voorkomen dat Grapperhaus zou aantreden, maar kreeg woensdag geen steun voor een debat hierover. De PVV-leider zinspeelde op een motie van wantrouwen op korte termijn tegen Grapperhaus. Staatsrechtelijk is het overigens helemaal niet mogelijk om een motie van wantrouwen in te dienen tegen een minister die nog niet is aangetreden, dus de actie van Wilders was wat voorbarig.

Grapperhaus: ik ga gewoon beëdigd worden
Grapperhaus: ik ga gewoon beëdigd worden (Foto: ANP)