Kvyat keert niet terug bij Toro Rosso

Daniil Kvyat komt niet langer voor in de plannen van Red Bull. De Rus heeft te horen gekregen dat hij dit jaar niet meer zal racen voor het Formule 1-team Toro Rosso en dat hij zijn heil elders moet gaan zoeken, zo meldde Helmut Marko aan Auto Bild.

Dit betekent dat Pierre Gasly en Brendon Hartley het seizoen af mogen gaan maken. Gasly werd in Maleisië de vervanger van Kvyat die vorige week in de Verenigde Staten nog een keer op mocht komen draven. De Rus deed dit verdienstelijk met een tiende plaats en een punt. Hartley stapte vorige week pas in, nadat Toro Rosso Carlos Sainz had zien vertrekken naar Renault en Gasly verplichtingen had in de Super Formula. De Nieuw-Zeelander eindigde in Austin als dertiende.

Nu Gasly terugkeert blijkt er voor Kvyat geen plek meer te zijn. Marko: "Kvyat keert niet meer terug. Wij geloven er niet in dat hij in de toekomst de ommekeer kan maken. Gasly en Hartley maken het seizoen af en pas daarna beslissen we over volgend jaar."

Kvyat maakte sinds 2010 deel uit van het programma van Red Bull en stootte in 2014 door naar de Formule 1. De Rus maakte aan het einde van dat jaar promotie van Toro Rosso naar Red Bull Racing nadat Sebastian Vettel de overstap naar Ferrari aankondigde. Bij het hoofdteam behaalde Kvyat een tweede plaats in Hongarije 2015 en een derde in China 2016.

De Rus maakte niet genoeg indruk, want voor Spanje 2016 werd hij vervangen door Max Verstappen die prompt daar de race won. Vervolgens scoorde Sainz bij Toro Rosso veel beter dan Kvyat. Na zijn crash in Singapore 2017 werd Kvyat vervangen door Gasly, waarna hij vorig weekend in Austin nog eenmaal op mocht draven. Hiermee behaalde hij zijn vijfde en laatste punt van het seizoen, terwijl in dezelde auto Sainz tot 48 punten was gekomen.

Wat Kvyat volgend jaar zal gaan doen is nog niet bekend. De Rus lijkt bij Williams in beeld te zijn als een van de gegadigden om Felipe Massa te vervangen.

Kvyat keert niet terug bij Toro Rosso (Pro Shots / Action Images)
Kvyat keert niet terug bij Toro Rosso (Pro Shots / Action Images)