Wilders bezorgd over onpartijdigheid rechter

Voor het gerechtshof in Den Haag begint het hoger beroep in het 'minder-Marokkanen-proces' tegen PVV-voorman Geert Wilders. Het gaat om regiezittingen op dinsdag en donderdag, waarin de politicus en de aanklager nog onderzoekswensen kunnen indienen voordat het proces inhoudelijk begint. De zittingen zijn net als de rechtszaak in de extra beveiligde rechtbank bij Schiphol.

Zowel Wilders als het Openbaar Ministerie (OM) is in hoger beroep gegaan tegen de veroordeling door de rechtbank in Den Haag op 9 december 2016. Wilders werd schuldig bevonden aan het aanzetten tot discriminatie en groepsbelediging. Maar hij kreeg geen straf opgelegd.

Het OM had een boete van 5000 euro geëist. Zijn raadsman Geert-Jan Knoops had vrijspraak bepleit. Wilders vindt dat zijn woorden binnen de vrijheid van meningsuiting vallen en passen binnen het politieke programma van zijn partij. De PVV-leider noemde de rechtbank een "neprechtbank".

De zaak draait om de uitspraken van Wilders op 19 maart 2014 tijdens een partijbijeenkomst die op de televisie werd uitgezonden. Aanhangers van de PVV scandeerden op zijn vraag of er meer of minder Marokkanen in Nederland moesten zijn; "minder, minder, minder". Dat zorgde voor veel ophef. Er werden bijna 6500 aangiften gedaan tegen Wilders, na diverse oproepen van onder meer politie en politici alsmede voorgedrukte aangifteformulieren en rondreizende aangiftebussen.

Onlangs liet Wilders al weten dat hij oud-Tweede Kamerlid Joost Taverne van de VVD als getuige wil oproepen. In een boek van oud-VVD-Kamerlid Ybeltje Berckmoes staat dat Taverne het oneens was met de veroordeling van de PVV-leider. Dat zou Taverne echter niet hebben mogen zeggen van de VVD-fractie, omdat dit Wilders bij de verkiezingen in de kaart zou kunnen spelen.

Het hof beslist op 9 november over de onderzoekswensen.

Update 11:45
Het hoger beroep in het ´minder-Marokkanen-proces´ tegen PVV-leider Geert Wilders zal waarschijnlijk op 17 mei 2018 beginnen. Dat heeft de voorzitter van het gerechtshof in Den Haag gezegd tijdens de eerste regiezitting, die plaatsvindt in de beveiligde rechtbank op Schiphol.

Wilders is dinsdag zelf aanwezig bij de zitting, waarop beide partijen hun onderzoekswensen kunnen indienen. De advocaat-generaal heeft geen nieuw onderzoek gevraagd.

Wilders´ advocaat Geert-Jan Knoops wil onder meer dat er een ,,gedegen wetenschappelijk onderzoek" wordt gedaan naar belangrijke elementen in deze ,,bijzondere zaak". Het gaat dan onder meer om de reikwijdte van de vrijheid van meningsuiting.

Volgens Knoops is een onderzoek noodzakelijk, omdat het gaat om een belangrijk fundament van de democratie en de rechtsstaat.

Update 15:22
PVV-leider Geert Wilders heeft ernstige zorgen en twijfels over de neutraliteit van de voorzitter van het gerechtshof, die nu zijn zaak behandelt in het ´minder-Marokkanen-proces´. Wilders heeft informatie dat de rechter, Jeanne Gaaskee, ook voorzitter is van de Stichting Gascaria en in die positie als jury in 2016 een prijs heeft toegekend aan een ,,linkse activiste´´ die zich via een collectief sterkt maakte voor vluchtelingen.


Wilder zei dat dinsdagmiddag tijdens de regiezitting, die plaatsvindt in de extra beveiligde rechtbank op Schiphol. Naar eigen zeggen hoorde hij dit pas in de pauze, anders had zijn advocaat dit eerder aangekaart. ,,Ik twijfel of u de persoon bent om mij te beoordelen in dit proces´´, zei Wilders. Hij wees erop dat de winnares politiek het tegenovergestelde is van zijn eigen ideeën. De activiste was volgens hem actief in de kraakwereld en organiseerde een anti-Trump-demonstratie.

De PVV-leider hoopt dat zijn informatie niet waar is en als die wel klopt, dan wil hij dat zij dit in perspectief plaatst. Doet zij dat niet, dan zou 'verschoning' een optie zijn, de stap dat een rechter zich op eigen initiatief terugtrekt. Wilders sprak nog niet over wraking, wat betekent dat hij de rechter verzoekt op te stappen. Daar moet een andere raadkamer dan een besluit over nemen.

De regiezitting gaat verder. Gaaskee zei dat het hof er op de tweede regiezitting donderdag op terug zal komen.

Hoger beroep Wilders om Marokkanen-zaak begint
Hoger beroep Wilders om Marokkanen-zaak begint (Foto: ANP)