Malware in acht Minecraft-apps

Acht apps in de Play Store van Google zijn besmet geweest met malware. Dat zorgde ervoor dat de makers stiekem geld konden verdienden aan verborgen reclames.

De ontwikkelaars zouden de apps ook kunnen gebruiken om de apparaten te kapen. Dan zouden ze als 'zombie' kunnen worden toegevoegd aan een botnet, een 'leger' van overgenomen apparaten. Zo'n leger kan worden gebruikt voor gecoördineerde cyberaanvallen, zoals DDoS-aanvallen. Het is niet bekend of dat ook is gebeurd.

Volgens beveiliger Trend Micro ging het om mod-apps voor het populaire spel Minecraft: Pocket Edition. Met de mod-apps konden gebruikers hun karakter in het spel aanpassen.

De acht apps zijn niet gemaakt door Mojang, de studio die Minecraft heeft gemaakt, maar door ene 'FunBaster'. Het is niet bekend wie daarachter zitten. De acht apps zijn vermoedelijk minstens 600.000 keer gedownload en mogelijk zelfs 2,6 miljoen keer. De Verenigde Staten, Rusland, Oekraïne, Brazilië en Duitsland lijken het zwaarst getroffen.

De besmette apps zijn inmiddels uit de Play Store gehaald. Game-apps zijn interessant voor hackers, omdat nietsvermoedende mensen gemakkelijk kunnen worden verleid zulke apps te downloaden; de drempel ligt laag.

Malware in acht Minecraft-apps
Malware in acht Minecraft-apps (Foto: BuzzT)