Rutte: uitstekend overleg met vicepremiers

Een van de laatste onderdelen op weg naar het derde kabinet-Rutte is aangebroken. De oude en nieuwe premier Mark Rutte ontvangt als formateur de beoogde bewindslieden.

De VVD-leider begon zaterdagmiddag met de drie vicepremiers van de coalitiepartners D66, CDA en ChristenUnie. Eerst had hij op het Binnenhof een persoonlijk gesprek met Kajsa Ollongren, de nieuwe minister van Binnenlandse Zaken. Na Ollongren is het de beurt aan Hugo de Jonge (Volksgezondheid, Welzijn en Sport). Carola Schouten (Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit) schuift als laatste aan.

Maandag en dinsdag zijn de andere ministers en staatssecretarissen aan de beurt. Het is de bedoeling dat Rutte III donderdag bij de Koning op het bordes staat. Dan komt er een einde aan de langste formatie ooit.

Update 22.46 uur
Volgens Rutte zijn de ontmoetingen uitstekend verlopen. Met de gesprekken op het Binnenhof is een van de laatste stappen gezet op weg naar Rutte III, dat donderdag klaar moet zijn. Maandag en dinsdag ontvangt Rutte nog de andere ministers en de staatssecretarissen.

Ollongren beet het spits af. "We hebben het erover gehad hoe we gaan samenwerken in het team", aldus Ollongren na afloop. Ze sprak over een heel mooie baan: "Ik ben er ontzettend trots op en vereerd." Het gaat volgens haar om een heel zware portefeuille, maar "ik zie er niet tegenop". Ze wijst op haar ervaring als wethouder in Amsterdam.

Schoenen
Daarna was het de beurt aan De Jonge, wiens opvallende schoenen de aandacht trokken. De CDA'er bestempelde het gesprek als een "goed begin van een mooie periode". Hij vond het een geweldige eer om gevraagd te worden. Volgens hem zal zijn ervaring als wethouder in Rotterdam goed van pas komen. Zeker in de zorg zie je dat juist de rol van de gemeente steeds groter wordt, zo meende De Jonge.

Schouten schoof als laatste aan. Het Tweede Kamerlid van de ChristenUnie vond het een nuttig gesprek, waarbij "de zakelijke kant" is doorgenomen, maar ook de verwachtingen voor de komende periode. Zij benadrukte erg blij te zijn dat er weer een minister van Landbouw komt. "Dat doet recht aan de belangrijke sector en voedselveiligheid is in het grootste belang van alle mensen."

Gescreend
Voor de gesprekken bij Rutte zijn alle nieuwe bewindslieden al gescreend door onder meer de Belastingdienst en de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst. Ook hebben de aankomende ministers en staatssecretarissen hun nevenactiviteiten moeten opgeven.

Het is de bedoeling dat Rutte III donderdag bij de koning op het bordes staat. Dan komt er een einde aan de langste formatie ooit.

Rutte: uitstekend overleg met vicepremiers
Rutte: uitstekend overleg met vicepremiers (Foto: ANP)