Harde crash Haslam beslist titelstrijd British Superbikes

De British Superbikes vormen een van de meest spectaculaire klassen in de motorsport, met doorgaans races waar op het scherpst van de snede gestreden wordt. In het weekeinde werden op het circuit van Brands Hatch de laatste races gereden en dat werd een spektakel, hoewel dat niet echt op de gehoopte manier was.

Voorafgaand aan de drie races op Brands Hatch waren er nog vier man met kansen op de titel. Met 612 punten ging Kawasaki-rijder Leon Haslam aan de leiding, voor Yamaha-coureur Josh Brookes (580), regerend kampioen Shane Byrne op zijn Ducati (579) en BMW-rijder Peter Hickman (549). De eerste race leverde een zege op voor Byrne, met Brooks op plek drie en Haslam op de vierde plek, terwijl Hickman met plek negen afhaakte.

In de tweede race leken de zenuwen hard toe te slaan bij Haslam. Hij zakte in rap tempo weg en eindigde slechts als tiende, terwijl Byrne ook de tweede race won. De regerend kampioen stond zo met één race te gaan nog maar twee punten achter Haslam, terwijl ook Brooks met 22 punten achterstand nog titelkansen had - dan moest hij wel de laatste race winnen en hopen dat Haslam en Byrne niet of slecht zouden scoren.

Die derde race werd een spektakel, maar de titelstrijd was na zes ronden zo goed als beslist. Haslam vertrok vanaf plek elf en kende een geweldige start, binnen een paar bochten reed hij achter Byrne op de vijfde plek en hij leek toch in staat om de titel te gaan pakken. Hij ging Byrne zelfs voorbij, maar in de zesde ronde ging het fout: Haslam gleed onderuit en knalde kneiterhard de air fence in. 

De safety car kwam de baan op en Haslam werd behandeld, waarbij gelukkig vrij snel bleek dat hij in elk geval relatief in orde was. Byrne zag Brooks de leiding overnemen en de race uiteindelijk zelfs winnen, waardoor de kampioen zelf nog op moest passen: zijn achtste plek was precies genoeg om met drie punten verschil voor de zesde keer kampioen te worden. Haslam bleek uiteindelijk zijn pols, duim en enkel gebroken te hebben.

De crash van Haslam (Bron: YouTube)