'CDA'er Wopke Hoekstra minister van Financiën'

CDA-senator Wopke Hoekstra (42) wordt de Minister van Financiën in het kabinet Rutte-III. Dat bericht het Financieel Dagblad vandaag.

Hoekstra werd al langer genoemd voor dit departement, samen met D66-Kamerlid Wouter Koolmees. In de formatie zou echter zijn afgesproken dat het belangrijkste departement na Algemene Zaken, Financiën, naar het CDA zou gaan. Het is gebruikelijk dat de tweede partij die minister mag leveren, maar omdat CDA en D66 bijna even groot zijn, was dit geen zekerheidje.

Hoekstra is sinds 2011 lid van de Eerste Kamer en daarnaast partner bij adviesbureau McKinsey. Daarvoor werkte hij voor Shell. Hij geldt als een talent binnen het CDA en is mede-auteur van het verkiezingsprogramma. Hij woont in Bussum en heeft vier kinderen.

CDA-voorman Sybrand Buma maakte eerder deze week bekend in de Tweede Kamer te blijven. Daarmee wordt het aannemelijk dat Hoekstra de vice-premier namens het CDA wordt. De staatssecretaris op Financiën, onder meer verantwoordelijk voor de hervorming van het belastingsysteem, zou volgens het FD naar D66 gaan (maar niet naar Koolmees).