Tirol naar stembus voor olympisch referendum

Inwoners van de Oostenrijkse provincie Tirol stappen zondag naar de stembus. Het gaat daarbij om de vraag of Innsbruck en de regio een poging moeten doen de Olympische Winterspelen van 2026 naar de wintersportstad pur sang te halen.

"Moet de regio Tirol een bid indienen om duurzame, economisch en ecologisch verantwoorde Olympische en Paralympische Winterspelen te organiseren in Innsbruck in 2026?", zo luidt de vraag op de formulieren. Günther Platter, de gouverneur van Tirol, liet eerder al weten dat Innsbruck de Spelen alleen zal organiseren als aan de in het referendum genoemde eisen kan worden voldaan - iets wat zeer zeker mogelijk is, maar waar veel mensen vooral pessimistisch over zijn nadat Rusland tientallen miljarden in het rond strooide voor de Spelen in Sochi in 2014.

In 1964 en 1976 werden de Winterspelen al in Innsbruck gehouden. Die in 1976 zouden eigenlijk naar het Amerikaanse Denver gaan, maar dat trok zich terug en Innsbruck sprong in de bres. In 2012 was het de gaststad voor de eerste Winter Jeugd Olympische Spelen. Van de wintersporten is Innsbruck vooral in het schansspringen zeer bekend: op de iconische Bergisel vindt begin januari elk jaar de derde wedstrijd van de befaamde Vierschansentournee plaats.