Duitsland oefent op biologische terreuraanval

De Duitse politie heeft in samenwerking met alle hulpdiensten, wetenschappers en de crisisteams van de overheid een grootschalige oefening gehouden ter voorbereiding op een biologische terreuraanval. In dit geval met pestbacteriën en het dodelijke gif ricine.

Het scenario begon met een fototentoonstelling over moslimsporters met tweehonderd genodigden. Korte daarna werden verscheidene bezoekers ziek, drie stierven. Artsen stelden pestbacillen en ricine als oorzaak vast. De politie vermoedde een terroristische aanslag met een jihadistische achtergrond. Een vingerafdruk leidde naar een verdachte. De speciale commandogroep GSG 9 deed daarop woensdagmorgen een inval in de woning van de man.

De zwaarbewapende agenten, uitgerust met gasmaskers, troffen een laboratorium aan, 'een lijk', vermoedelijk slachtoffer van de besmettelijke ziekte, en een andere verdachte. Deze werd buiten gevecht gesteld. Ook hij leek ziek. Daarop werd groot alarm geslagen om een epidemie te voorkomen.

De oefening, Wonderboom genaamd naar de plant die ricine voortbrengt, vergde twee jaar voorbereiding. Onder meer de FBI en Europese politieorganisaties waren uitgenodigd te komen kijken

Duitse oefening biologische terreuraanval
Duitse oefening biologische terreuraanval (Foto: ANP)