Premier Catalonië krijgt 5 dagen de tijd

De Catalaanse premier Carles Puigdemont heeft vijf dagen om uit te leggen of hij dinsdagavond nu wel of niet de onafhankelijkheid van Catalonië heeft uitgeroepen. Mocht hij dat wel hebben gedaan, dan grijpt de centrale regering van Spanje in en wordt Puigdemont waarschijnlijk opgepakt en wordt Catalonië enige tijd vanuit Madrid geregeerd, kondigde ze aan.

Spaanse media meldden woensdag dat de regering de separatist Puigdemont tot maandag de tijd geeft "om terug te keren naar de grondwettelijke orde". De regering zou dan tot donderdag 19 oktober de tijd nemen om het antwoord van Puigdemont te analyseren. Als dat net zo onduidelijk is als de rede van Puigdemont dinsdagavond in het parlement, is daar volgens waarnemers tijd voor nodig.

Puigdemont zou volgens zijn fel separatistische aanhang dinsdagavond feestelijk de onafhankelijkheid uitroepen. Maar de Catalaanse regeringsleider schoof dat in zijn rede voor zich uit. Hij vroeg uiteindelijk om een mandaat om dat te mogen doen. En toen wilde hij ook de inwerkingtreding van zo'n verklaring opschorten, omdat er vóór de feitelijke onafhankelijkheid toch eerst dialoog met Madrid zou moeten komen.

Rajoy
Premier Rajoy heeft woensdag in het Spaanse parlement gezegd best met zijn Catalaanse collega Puigdemont te willen praten, maar niet over onafhankelijkheid van Catalonië. In een dialoog kan volgens hem bijvoorbeeld worden gesproken over financiering, autonomie of publieke dienstverlening binnen het kader van de huidige regels en instellingen.

Rajoy verwerpt het idee van Puigdemont om met behulp van internationale bemiddelaars en via onderhandelingen Catalonië los te maken van Spanje. Rajoy zei dat er helemaal niet over de Catalaanse onafhankelijkheid gesproken hoeft te worden, "omdat er onvoldoende redenen voor zijn en omdat de steun daarvoor ook niet zo vreselijk groot is".

Puigdemont leek dinsdag af te stevenen op een dramatische verklaring van de onafhankelijkheid van Catalonië. Hij sprak in het parlement in Barcelona echter van een opgeschorte onafhankelijkheid. En hij wilde een dialoog met Madrid over het verwezenlijken van daadwerkelijke onafhankelijkheid.

Premier Catalonië krijgt 5 dagen de tijd
Premier Catalonië krijgt 5 dagen de tijd (Foto: ANP)