Robben neemt afscheid als international

Arjen Robben heeft afscheid genomen als international bij het Nederlands elftal. De snelle buitenspeler scoorde gisteren in het WK-kwalificatieduel tegen Zweden de beide goals, maar dit was niet voldoende om de play-offs voor het WK in Rusland te halen. Na afloop kondigde hij aan te stoppen als international.

Robben debuteerde op 30 april 2003 als invaller tijdens een oefenduel met Portugal toen hij Marc Overmars afloste. Enkele maanden later tegen Moldavië scoorde de buitenspeler zijn eerste goal. In totaal is de 33-jarige Robben tot 96 interlands en 37 goals gekomen. Ook maakte hij drie Europese en drie wereldkampioenschappen mee.

In de loop der jaren heeft Robben veel meegemaakt in zijn interlandcarrière. Een van de beroemde momenten was de wissel tegen Tsjechië op het EK van 2004. Hij was de beste speler van het veld, maar moest plaatsmaken voor Paul Bosvelt. Oranje stond op dat moment met 2-1 voor, maar de formatie van Dick Advocaat verloor met 2-3.

Ondanks diverse blessures groeide Robben langzaam maar zeker uit tot de man waar het bij Oranje allemaal om draaide. In de verloren WK-finale (1-0) van 2010 stuitte hij op de teen van de Spaanse doelman Iker Casillas toen hij de kans op de 1-0 voor Nederland had. Vier jaar later in Brazilië nam Robben met Oranje wel revanche door Spanje met 5-1 te verslaan en scoorde hij tweemaal. Dat toernooi was de flankaanvaller in topvorm en zorgde hij er mede voor dat het Nederlands elftal als derde eindigde.

Omdat Robben bij zijn club Bayern München nog enkele jaren door wil gaan neemt hij nu afscheid na de mislukte WK-kwalificatiereeks. De aanvoerder van de formatie van Advocaat liet dat gisteren voor het duel tegen Zweden al doorschemeren door na de warming-up op de tribune zijn gezin op te zoeken en bij het volkslied met tranen in de ogen te staan. Na afloop liep de aanvaller met zijn kinderen een ereronde door de Johan Cruijff ArenA en kondigde voor de camera's zijn afscheid aan.

Robben: "Het was bijzonder, het was moeilijk, want je speelt toch ergens om. Je weet dat het je laatste kan zijn en ik wilde zo graag nog een keer laten zien wat ik kan. Maar ik denk dat ik wel een goede wedstrijd heb gespeeld. Ik heb heerlijk gedribbeld en gedaan. Ik heb genoten. De man van glas heeft het best lang volgehouden."

Robben neemt afscheid bij Oranje (Foto: Pro Shots/Action Images)
Robben neemt afscheid bij Oranje (Foto: Pro Shots/Action Images)