IJsland flikt het weer: "We beseffen nog niet eens hoe groot dit is"

IJsland schreef maandag voetbalhistorie door zich voor het eerst te plaatsen voor een WK. De spelers kunnen hun geluk niet op. Vorig jaar was IJsland debutant op het EK en volgend jaar mag de ploeg dus naar het WK in Rusland. De euforie na de 2-0 zege op Kosovo was groot, ook bij bondscoach Heimir Hallgrímsson. "Je kunt nu niet meer helder denken, je zit vooral heel erg in de emotie", zo werd de trainer geciteerd door Visir.

"Ik ben op de eerste plaats heel erg trots op de jongens. We hebben hen gecomplimenteerd met het feit dat ze geduldig bleven en altijd in het project zijn blijven geloven. Dat geldt ook voor de rest van de staf en de fans", aldus Hallgrímsson. "Ik ben ongelooflijk trots dat ik deel uitmaak van deze groep die iets bereikt waarvan we zelf nog niet eens beseffen hoe groot dit eigenlijk is. Ik ben ongelooflijk trots, vreselijk trots."

"Dit is geweldig", concludeerde Jóhann Berg Gudmundsson, rechtsbuiten van Burnley. "Ik weet gewoon niet wat ik moet zeggen. We gaan gewoon naar het WK, dat is het enige wat telt. Dit is de droom van alle IJslanders geweest die geïnteresseerd zijn in voetbal. Het WK is het grootste wat er is in de voetballerij en daar zijn wij straks bij. Ik kan niet wachten op volgend jaar zomer en hoop dat we het dan nóg beter gaan doen dan momenteel."

Linkshalf Birkir Bjarnason vindt de kwalificatie voor het WK een grotere prestatie dan het behalen van het EK van vorig jaar zomer: "Dit is veel groter. We zijn altijd rustig gebleven, maar moesten het natuurlijk wel afmaken." Verdediger Kári Árnason: "Dit is het grootste wat je kunt bereiken, wie je ook bent en waar je ook speelt. Ik kan momenteel niet gelukkiger zijn, want het WK is het grootste podium dat er is."