Oranje-Rood wint titanenstrijd van Rotterdam in laatste seconden

Het was rennen, vliegen, duiken en gáán in de titanenstrijd tussen Oranje-Rood en Rotterdam, twee ambitieuze clubs die de punten zo hard nodig hadden in de Hoofdklasse van het Nederlandse hockey. Net toen Rotterdam meer kans leek te maken, was daar Bob de Voogd (29) – de speler in vorm – die zichzelf lanceerde en Jelle Galema bediende: 2-1, in de laatste seconden.

Heel hockeyminnend Eindhoven ontplofte en dat kwam niet omdat de marathon elders in de stad was afgelopen. Een kleine aardbeving ontstond aan de Charles Roelslaan, een explosie van vreugde, nadat Jelle Galema de bal langs keeper Berend van Eldonk had geschoven. De scheidsrechter floot meteen af. Was het terecht? Misschien niet. Was het onterecht? Misschien ook niet. In deze topwedstrijd was er op een gegeven moment weinig controle, maar liet Oranje-Rood – dat zo matig aan de competitie begon – zien dat het als team steeds dichter naar elkaar toekruipt.

Oranje-Rood – Rotterdam was een wedstrijd met veel gezichten, waarin Robert van der Horst sprints trok van achterlijn naar achterlijn. Waar er met energie werd gesmeten. De oude aanvoerder van Oranje pakte ballen af van Seve van Ass, een van de nieuwe aanvoerders van Oranje. En als middenvelder Van der Horst was uitgerend, volgde weer een tegenaanval van Rotterdam via Seve an Ass, Thijs van Dam en de altijd gevaarlijke Jeroen Hertzberger. Twee momenten zullen de Rotterdammers zich nog lang blijven heugen: in de 42ste minuut schoot Hertzberger vanaf de kop cirkel huizenhoog over, waar de normaal zo koele aanvaller vaak zou scoren tegen zijn oude teamgenoot Blaak. Zeven minuten later soleerde Van Ass door de cirkel en schoot hij van dichtbij naast Blaak, die zondagmiddag bijna onpasseerbaar leek.

"Het voelde vanochtend alsof ik de EK-finale ging spelen. Zoveel spanning zat er op de wedstrijd", zei een eerlijke Pirmin Blaak, die tegen zijn oude club speelde. Hij redde in het eerste kwart liggend op een strafcorner van Jeroen Hertzberger en dook de rebound met zijn handschoen er knap uit. In het derde kwart tenniste hij een bijna zekere goal van Rotterdam uit het doel. Het enige moment dat hij moest capituleren was op een heerlijke backhand van linksachter Oliver Polkamp. Dat vertelde ook het verhaal van deze wedstrijd. Verdedigers die continu mee opkwamen in een moordend tempo, waarmee het een enorme renwedstrijd werd, waar vooral het publiek de winnaar was. Hoewel de hartslag van de thuissupporters erg hoog werd, na de gelijkmaker en de strafcorners die Rotterdam in het laatste kwart mocht nemen.

Ook typisch: international Joep de Mol veroorzaakte twee keer een strafcorner tegen, maar was ook degene die de bal als lijnstopper dan hoogstpersoonlijk wegwerkte. Ook Milan van Baal – vorig seizoen nog speler van Oranje-Rood – had de wedstrijd kunnen beslissen in Rotterdams voordeel, maar sloeg naast.

Toen alle stofwolken waren opgetrokken en Jelle Galema juichend wegrende, stond Oranje-Rood op de gedeeld vierde plaats en mocht het alweer omhoog kijken. Als er iets belangrijk is in Eindhoven, is het wel het bereiken van de play-offs en het spelen van de Euro Hockey League. Het was de bedoeling dat de EHL heel vaak op het nieuwe complex van in Eindhoven zou worden georganiseerd, maar dan moet het team wel die prestigieuze Europese competitie halen. Vandaar ook de toevoeging van de ervaren Roger van Gent aan de staf vorige week. Zowel Lucas Judge en Van Gent – een paar meter uit elkaar – schreeuwden allebei de longen uit hun lijf de laatste minuten. Misschien had het geschreeuw effect. Dit Oranje-Rood oogde in ieder geval een stuk hechter dan een maand geleden.

Er was eigenlijk een speler die niet de hele wedstrijd opviel, maar stiekem de grootste inbreng had in de score en dat was international Bob de Voogd. Dat was geen toeval. Hij is de laatste maanden op dreef. Hij trad kordaat op in de 24ste minuut na een sleep van Mink van der Weerden en sloeg simpel de 1-0 binnen, alweer zijn 98ste doelpunt ooit in de Hoofdklasse.

De Voogd ziet ook dat zijn team per week beter gaat presteren. "Nadat we de 1-0 scoren, zakken we weer iets in. Maar het was knap dat we echt bij elkaar bleven. Dat het dan zo eindigt is gewoon bizar. Ik zag dat Bram Huijbregts de bal ging spelen en ik zag Jelle aankomen. Ik hoopte dat mijn pass op een voet zou komen of dat Jelle hem zou hebben. En Jelle had hem. Het was vandaag gewoon heel hard werken en heel veel energie leveren."

De Voogd is de laatste maanden in bloedvorm. Hij scoort de ene na de andere wereldgoal. Ondanks dat zijn team met twee nederlagen en een gelijkspel de competitie slecht aan de competitie begon, bleef De Voogd scoren. Tegen Rotterdam maakte hij alweer zijn zesde van het seizoen. De bescheiden speler die altijd zo hard werkt voor het team speelde niet de beste Olympische Spelen of HWL in Londen. Maar sinds een paar maanden voelt hij het vertrouwen bij Oranje en floreert hij bij het Nederlands elftal en de club. Hij maakte de afgelopen maanden de ene na de andere wereldgoal. Onbewust. Hij somt op: "Ik maak nu de goals die ik wilde maken, toen ik nog een kind was. In de oefenwedstrijd tegen India voor het EK, een chip over de keeper. In Barcelona een doelpunt na een rush van eigen helft."

Op het EK soleerde hij tegen Spanje over de achterlijn en pushte hij razend knap binnen vanuit een onmogelijke hoek. Tegen hdm schoot hij een backhand snoeihard in het dak. Tegen SCHC kreeg hij de bal – al liggend met zijn backhand – met een boogje over de keeper. "Ik weet niet waarom het allemaal zo goed gaat. Ik ben juist een speler die altijd veel voor het team wil doen. Ook bij Oranje. Maar dat sloeg soms door. Zo was ik vorig jaar zo gefocust op het druk zetten en me helemaal de pleuris te rennen, dat ik niet echt los kwam. Dan vergeet ik mezelf. Maar we gunnen elkaar meer bij het Nederlands elftal. Dat helpt mij nu ook. Honderd procent. Ik hockey nu intuïtief en denk minder na."

De Voogd speelde 106 interlands en miste er ook zo'n honderd, omdat hij niet geselecteerd werd. Maar in deze vorm is hij levensgevaarlijk. Daar kan Rotterdam over meepraten. De Voogd viel in de thriller tegen Rotterdam niet eens zo op. Dat heeft hij met al zijn ervaring ook niet meer nodig. "Ik kan in vier, vijf momenten belangrijk zijn en iets toevoegen. Ik ben niet zo iemand die constant goed in de wedstrijd moet zitten om iets bij te dragen." Dat bleek. In de titanenstrijd van de grote namen, was Bob de Voogd met een goal en een assist de belangrijkste speler.

Oranje-Rood – Rotterdam 2-1 (1-0)
'24 Bob de Voogd 1-0 (sc)
'57 Oliver Polkamp 1-1
'70 Jelle Galema 2-1

Den Bosch – Almere 2-2 (0-2)
Het eerst punt van Almere is binnen, maar de Flevolanders zullen de remise ervaren als een nederlaag. Ze gingen namelijk de rust in met een 0-2 voorsprong door twee goals van Stijn Jolie. Na de thee kwam de thuisploeg terug tot 2-2.

'17 Stijn Jolie 0-1 (sc)
'20 Stijn Jolie 0-2 (sc)
'41 Joaquin Menini 1-2
'54 Daniel Aarts 2-2

Amsterdam – HGC 4-0 (1-0)
Voor eigen publiek heeft Amsterdam de topper tegen HGC met 4-0 gewonnen dankzij goals van Justin Reid-Ross (2x), Casper Horn en Mirco Pruyser. De wedstrijd ging lang gelijk op, maar in de tweede helft nam de ploeg uit de hoofdstad het heft in handen en sprong het uiterst effectief om met de kansen.

'10 Justin Reid-Ross 1-0 (sc)
'39 Casper Horn 2-0 (sc)
'45 Mirco Pruyser 3-0
'62 Justin Reid-Ross 4-0 (sc)

Tilburg – Kampong 2-5 (1-3)
Kampong behoudt de ongeslagen status. De Utrechters wonnen ook van Tilburg. Het werd 2-5 en zes van de zeven goals werden in Tilburg gemaakt via een strafcorner. Alleen Boet Phijffer maakte een velddoelpunt.

'17 Sander de Wijn 0-1 (sc)
'28 Lars Balk 0-2 (sc)
'31 Michiel de Leeuw 1-2 (sc)
'33 Boet Phijffer 1-3
'47 Jip Krens 2-3 (sc)
'62 Martijn Havenga 2-4 (sc)
'69 Martijn Havenga 2-5 (sc)

Pinoké – SCHC 0-1 (0-0)
Een prachtig nieuwe zege voor promovendus SCHC, op bezoek bij Pinoké werd met 0-1 gewonnen. Door een goal van de van Hurley overgekomen Luuk van Duren. Na zes wedstrijden staat Stichtsche gewoon lekker op de zesde plaats. Ontzettend knap van de Bilthovenaren.

'61 Luuk van Duren 0-1