Extreem Zuid-Amerikaans protest in Charlottesville

Een klein groepje extreem Zuid-Amerikanen heeft in Charlottesvile gedemonstreerd voor behoud van de zuidelijke geschiedenis. Het protest ging deze keer niet gepaard met doodrijden van tegendemonstranten. Zeer waarschijnlijk omdat er geen tegendemonstranten aanwezig waren om plat te rijden. Maar de afwezigheid van James Fields, die kortgeleden een 32-jarige tegendemonstrante doodreed op een eerdere bijeenkomst, kan ook nog reden zijn dat het er nu wat vrediger aan toe ging.

Geheel in de kenmerkende eeuwenoude zuidelijke stijl en traditie liepen de Zuid-Amerikanen met fakkels. Er werd geroepen dat er van de standbeelden van zuidelijke generaals, zoals Robbert E. Lee, afgebleven dient te worden en dat blank zijn niets is om je voor te schamen. Tevens zongen ze onder leiding van Richard Spencer wat liedjes die over de Zuid-Amerikaanse blanke cultuur gaan.

De nakomelingen van gedwongen arbeidsmigranten, die destijds zich in de zuidelijke staten konden vestigen door zuidelijke hobby’s als katoenplantages en dergelijke, willen liever niet meer herinnerd worden aan deze minder prettige goede oude tijd en willen de beelden weg hebben. Burgervader Mike Signer liet via Twitter weten dat de zuidelijke cultuurliefhebbers niet welkom zijn.

Er loopt nog een proces aangaande het wel of niet laten staan van het beeld. In afwachting daarvan en om enige rust te brengen in de miniburgeroorlog is het beeld van Robbert E. Lee voorlopig voorzien van een soort boerka.