UFC 216: spectaculaire vliegende armklem beslist titelgevecht

Het is één van de meest prestigieuze records in het MMA die je kan winnen, die van de meeste titelverdedigingen. Demetrious Johnson won die zaterdagnacht op een spectaculaire manier, in een keihard gevecht tegen de supertaaie Ray Borg verdedigde de Amerikaan zijn titel voor de elfde keer.

Johnson verbreekt met deze overwinning het record van de legendarische Anderson Silva, die tienmaal zijn titel mocht verdedigen. De elfde van Johnson was een prachtig gevecht die de dominantie van DJ in deze divisie nog eens bevestigde. Het lijkt erop dat de enige uitdaging die hem nog rest een gewichtsklasse hoger te vinden is.

In de T-Mobile Arena te Las Vegas duurde het tot de vijfde ronde, toen Johnson Borg van achter beetpakte en hem achterover op het canvas gooide. Op een miraculeuze manier wist Johnson in de lucht de arm van Borg te pakken te krijgen, zijn rechterbeen over het hoofd van Borg te gooien en de armklem vast te zetten. Borg stribbelde nog tegen, maar de armklem zat muurvast.

'Zo doen we dat!' aldus een trotse kampioen. 'Dit hebben we in de sportschool zo geoefend. Ik doe dit spelletje niet om stoten op mijn hoofd te krijgen en hersenschuddingen op te lopen. Ik kom hier om je te kakken te zetten, je als een speelgoedje door de octagon te gooien en dan ook nog je arm te breken.'

Johnson, de enige UFC-vlieggewichtkampioen, zit al sinds 2012 op de troon en zes van zijn twaalf gevechten zijn voortijding geëindigd. Tegen uitdager Borg wist de kampioen 172 stoten uit te delen tegenover 22 van Borg en wist Borg het de kampioen alleen in de tweede ronde enigszins moeilijk te maken.

Johnson is pound-for-pound de beste UFC-vechter op dit moment en velen vinden dat hij zich met deze overwinning en afwezigheid van Jon Jones ook nog eens gekroond heeft tot beste ooit.

Moordpartij Las Vegas
Op uitnodiging van de UFC konden vijftienhonderd hulpverleners gratis UFC 216 bijwonen. Onder hen ook een handvol die de moordpartij hadden overleefd. Alle UFC-werknemers hadden een t-shirt aan ter nagedachtenis aan die zwarte avond en UFC-directeur Dana White gaf een inspirerende toespraak aan het begin van de show. 

Overige uitslagen:
Tony Ferguson verslaat Kevin Lee na opgave (triangle choke) in ronde 3.
Fabricio Werdum verslaat Walt Harris na opgave (armklem) in ronde 1.
Mara Romero Borella verslaat Kalindra Faria na opgave (rear-naked choke) in ronde 1.
Beneil Dariush vs. Evan Dunham eindigde onbeslist (29-28, 28-28, 28-28)
Cody Stamann verslaat Tom Duquesnoy na jurybesluit (29-28, 28-29, 30-27)
Lando Vannata vs. Bobby Green eindigde onbeslist (29-27, 27-29, 28-28)
Poliana Botelho verslaat Pearl Gonzalez na jurybesluit (30-27 x 3)
Matt Schnell verslaat Marco Beltran na jurybesluit (30-27, 29-28, 30-27)
John Moraga verslaat Magomed Bibulatov door knockout (stoten) in ronde 1.
Brad Tavares verslaat Thales Leites na jurybesluit (30-27, 30-26, 30-26)