Tiener aangehouden na overval tabakszaak

Kort nadat een tabakszaak aan de Mauritsstraat in Leiden op zaterdagmiddag door twee tieners werd overvallen, hield de politie een verdachte aan. De eigenaar van de tabakszaak raakte bij de overval gewond aan zijn hand. Hij werd ter plekke behandeld door ambulancepersoneel. 

De twee jonge overvallers stapten rond 14.15 uur de zaak binnen en eisten sigaretten. Ze bedreigden de 70-jarige eigenaar daarbij met een steekwapen. Het slachtoffer raakte in gevecht met de verdachten en raakte hierbij gewond aan zijn hand. De twee gingen er te voet vandoor met de buit. 

De politie begon een grootscheeps onderzoek: forensische rechercheurs deden sporenonderzoek in de tabakszaak en politieagenten stelden een buurtonderzoek in. De politiehelikopter speurde vanuit de lucht naar de overvallers en maakte overzichtsbeelden van de mogelijke vluchtroute. Een speurhond werd ingezet om het mogelijke steekwapen te vinden, maar dit leverde geen resultaat op. 

Er werd een duidelijk dadersignalement afgegeven: de eerste verdachte was lichtgetint, tussen de 16 en 18 jaar oud, 1,70 lang, had donkere kleding aan en droeg een trui met zwarte capuchon. De tweede dader, eveneens lichtgetint was 15 á 16 jaar oud; 1.75 lang, gekleed in spijkerbroek en een trui met witte capuchon. Ze hadden een rode boodschappentas bij zich. 

In de buurt surveilleerden agenten op zoek naar de verdachten. Rond 14.30 uur zagen agenten een jongen fietsen die voldeed aan het signalement van de verdachte met de witte trui en capuchon. Deze jongen fietste vanuit de Leidatoweg in de richting van de Gabriël Metzustraat. De jongen viel op omdat hij met zeer hoge snelheid fietste en heel schichtig en druk om zich heen keek. De 15-jarige werd in de kraag gevat als verdachte en overgebracht naar het politiebureau. De tweede verdachte is nog voortvluchtig.