Gewichthefbond schorst negen toplanden voor een jaar wegens doping

De internationale gewichthefbond IWF heeft negen landen voor een jaar geschorst. Het gaat om landen wiens sporters bij hertesten van stalen van de Olympische Spelen in 2008 en 2012 minstens drie positieve tests afleverden.

Gewichtheffers uit Armenië, Azerbeidzjan, Wit-Rusland, China, Moldavië, Kazakhstan, Rusland, Turkije en Oekraïne zullen tot half oktober volgend jaar toe moeten kijken. Dat betekent dat ze later dit jaar het WK in het Amerikaanse Anaheim missen, maar ook het WK voor junioren van volgend jaar, de Jeugd Olympische Spelen in Buenos Aires en hun eigen continentale kampioenschappen.

Rusland en Kazakhstan zijn de trotse leiders in de ranglijst van positieve tests bij de genoemde hertesten, met beiden tien stuks. Vooral Kazakhstan zag de ware goudregen op de Spelen daardoor volledig verdwijnen. Wit-Rusland (7), Azerbeidzjan (5), Armenië (4), Turkije, Oekraïne, China en Moldavië (allen 3) waren ook de pineut, waarbij vooral China hard getroffen werd: dat land mocht drie keer goud inleveren.

Rusland mocht vorig jaar al niet meedoen aan het gewichtheffen op de Olympische Spelen wegens een vergelijkbare schorsing. Op het WK zullen vanaf eind november veel grote kanshebbers op medailles ontbreken, waardoor onder meer landen als Irak en Turkmenistan een serieuze medaillekans hebben.