Dominante Rea pakt wereldtitel World Superbikes, Van der Mark na val 9e

Motorcoureur Jonathan Rea heeft zich als eerste ooit voor de derde keer op rij laten kronen tot wereldkampioen in de World Superbikes. De Noord-Ier was op een vochtig circuit van Magny-Cours oppermachtig, zoals hij het hele seizoen al de beste is.

Polesitter Rea nam de leiding bij de start, maar vooral Michael van der Mark was geweldig weg. De Nederlander schoot van de tiende naar de zesde plek, wat een paar bochten later zelfs de vijfde plek werd. Chaz Davies knalde van de zevende startplek zelfs naar de tweede plaats, voor Tom Sykes, Leandro Mercado, Van der Mark en diens teamgenoot Alex Lowes.

Yamaha-teamgenoten Van der Mark en Lowes vochten een stevig duel uit, gewonnen door de Nederlander. Een ronde later ging het echter fout: Lowes haalde hem in, Van der Mark probeerde terug te komen, maar verkeek zich en schoof onderuit. Daarbij raakte zijn motor ook nog die van Fores aan, die eveneens onderuit ging. Rea vernederde de rest ondertussen, na twee ronden lag hij vier seconden voor op de rest.

Rea was onaantastbaar, maar na een paar ronden viel Davies door een fout wat plekken terug. Sykes nam zo de tweede plek in, voor Marco Melandri en Lowes, terwijl ook Leon Camier voor Davies reed. Van der Mark stoomde ondertussen toch nog lekker naar voren: vanaf de negentiende plek na zijn valpartij lag hij binnen vijf ronden al op de twaalfde plaats.

Davies bleef problemen houden en reed alsmaar langzamer, waardoor Eugene Laverty hem met vijf ronden te gaan in kon halen. De Welshman reed daardoor op de negende plek, vlak voor Van der Mark, die veel sneller was en hem dan ook in rap tempo verschalkte. Rea was ondertussen ongenaakbaar, maar diens teamgenoot Sykes zag Melandri in rap tempo naderen.

Rea reed onbedreigd naar de zege en liet zich daarmee definitief voor de derde keer op rij kronen tot wereldkampioen. Daarachter werd hard gevochten: Sykes verdedigde de tweede plek met alles wat hij had, wat zelfs tot een touché met Melandri leidde, maar de Italiaan wist zich er uiteindelijk toch voorbij te vechten en pakte de tweede plek. Van der Mark eindigde ondanks zijn val als negende.