Weer nieuwe leider Britse UKIP gekozen

De Britse eurosceptische United Kingdom Independence Party (UKIP) heeft vrijdag de vierde leider in circa een jaar tijd gekozen. Ex-militair en voormalig politieman Henry Bolton won in een felle strijd met rivalen uit de partij met bijna 30 procent van de 13.000 stemmen. Dit maakte de partij vrijdag op de eerst dag van het partijcongres in het Engelse Torquay bekend.

Bolton waarschuwde de UKIP-leden dat de partij dreigt af te glijden naar extreemrechts. Ze zou een 'UK-nazipartij' worden als de verkeerde kandidaat uit de bus zou komen. Waarschijnlijk doelde hij op rivaal Anne Marie Waters, die fel tekeer gaat tegen 'het kwaad' van de islam en die banden heeft met extreemrechtse kringen. Waters kreeg na Bolton de meeste stemmen.

UKIP-grondlegger Nigel Farage stapte na het referendum over lidmaatschap van de EU in 2016 op toen de meerderheid de EU had afgewezen. Hij was tevreden. Een jaar geleden werd Diane James tot opvolger van Farage gekozen, maar zij hield er na nog geen drie weken mee op. Haar opvolger werd Paul Nuttall, onder wie de partij steeds rechtser en nationalistischer werd, volgens de krant The Guardian. Ondertussen verloor de partij aanhang. Bij de verkiezingen in juni kreeg ze 600.000 stemmen tegen 4 miljoen stemmen in 2015.