Bokser Ortiz weer op doping betrapt voor wereldtitelgevecht met Wilder

Bokser Luis Ortiz lijkt een tikkeltje hardleers te zijn. In 2014 raakte de Cubaan zijn interimwereldtitel bij de WBA kwijt, nadat hij na het gewonnen gevecht met Lateef Kayode aan de steroïden bleek te zitten. 

Vreemd genoeg mocht Ortiz negen maanden later al opnieuw aantreden en nog eens vier maanden later stond hij al in de ring om de interimwereldtitel alsnog te veroveren, met succes. Sindsdien won de 38-jarige King Kong al zijn vier gevechten en op 4 november zou hij de ring in stappen tegen Deontay Wilder, wereldkampioen zwaargewicht bij de WBC.

Het zou een mooi gevecht moeten worden, twee boksers die harde klappen uitdelen en tegen elkaar komen te staan, een prima affiche. Het lijkt echter niet door te gaan, want Ortiz is wederom betrapt op het gebruik van verboden middelen. WBC-president Mauricio Sulaiman bevestigde dat antidopingautoriteit VADA de bond had laten weten dat Ortiz was betrapt.

Op 22 september gaf de Cubaan op zijn trainingskamp in Miami een urinestaal af en daarin bleken vochtafdrijvende middelen aanwezig te zijn. Dat wordt wel eens gebruikt tegen een hoge bloeddruk, maar ook om het gebruik van andere, prestatiebevorderende middelen te maskeren. 

Saillaint detail is dat Wilder op 20 september, tijdens de persconferentie waarin het gevecht werd aangekondigd, nog tegen zijn opponent zei van het verboden potje af te blijven. "Blijf schoon, verkloot dit niet voor mij en voor jezelf, want ik ga aan de wereld laten zien dat ik de beste ben", aldus Wilder destijds.

Voor de Amerikaan is het overigens al de derde keer in anderhalf jaar tijd dat een tegenstander positief test op verboden middelen. Vorig jaar werd de Rus Alexander Povetkin negen dagen voor het titelgevecht met Wilder betrapt op meldonium, wat de Amerikaan en zijn manager wel vijf miljoen euro schadevergoeding wegens contractbreuk opleverde. In februari van dit jaar zou Wilder het opnemen tegen Andrzej Wawrzyk, maar ook de Pool werd betrapt.