Kierewiete Peter R. de V. mocht publicist 'kierewiet' noemen

Misdaadjournalist en meest integere en intens goede persoon ter wereld - Peterrrr Rrrr. de V. - mocht in een interview bij RTL Boulevard publicist Wim Dankbaar 'kierewiet' noemen. Volgens de kortgedingrechter bij de rechtbank in Amsterdam heeft hij daarmee niet onrechtmatig gehandeld.

In de uitzending in juni noemde De Vries de publicist kierewiet en zei hij dat hij in een dwangbuis zou moeten worden afgevoerd. De misdaadjournalist, die regelmatig zelf in gesprekken dermate verhit en kierewiet gedrag lijkt te vertonen dat een dwangbuis hem niet zou misstaan, weerlegde de bewering van Dankbaar dat iemand anders verantwoordelijk is voor de moord op Marianne Vaatstra dan degene die inmiddels is veroordeeld. Die lezing is hoogst onwaarschijnlijk, omdat de veroordeling is gedaan op grond van DNA-bewijs en een bekentenis. Bovendien is er tegen dat vonnis geen hoger beroep ingesteld.

De publicist voelde zich door de uitspraken van De Vries in zijn goede naam aangetast en wilde een rectificatie en schadevergoeding van 20.000 euro. Hij vond dat de gelegenheid had moeten krijgen om een weerwoord te geven in RTL Boulevard.

Volgens de rechter heeft Dankbaar zichzelf door zijn publicaties tot publiek persoon gemaakt en moet hij daarmee krachtiger tegengeluiden dulden dan andere personen. "De ongezouten mening van De Vries vormt een waardeoordeel, met voldoende feitelijke basis om niet excessief te zijn", aldus de rechtbank. De vrijheid van meningsuiting laat bovendien ruimte voor provocatie en overdrijving. "Van dat laatste is volgens de rechter onmiskenbaar sprake als De Vries het heeft over afvoeren in een dwangbuis."

De publicist kreeg eerder al een contactverbod met de moeder van Marianne, omdat hij haar steeds lastigviel. Ook moest hij een aantal publicaties rectificeren.