Blaak verrast met wereldtitel bij wegwedstrijd vrouwen

En wederom een Nederlandse wereldtitel bij het WK wielrennen in het Noorse Bergen. Chantal Blaak is zojuist wereldkampioen bij de wegwedstrijd voor vrouwen geworden. De 27-jarige, eerder dit jaar ook al Nederlands kampioen, sprong op zeven kilometer van de streep weg uit de kopgroep en kwam solo over de finish.De Australische Garfoot pakte het zilver. Brons was er voor de Deense Dideriksen, de kampioen van vorig jaar.

Een aantal eenlingen ontsnapten  uit het peloton maar konden geen van allen wegblijven. Amy Pieters demarreerde vervolgens op 74 kilometer van de meet en zij kreeg Rachel Neylan (Aus) en Hannah Barnes (GBr) mee. Het verschil met het peloton was echter niet groot.

Op 66 kilometer voor de finish vond er een valpartij in het peloton plaats. Chantal Blaak was een van de slachtoffers. Na een paar minuten zat ze weer op de fiets en kon weer aansluiten bij het peloton. 47 kilometer te gaan wist Lucinda Brand zich bij de groep Pieters aan te sluiten. Acht kilometer later werden ze weer ingelopen.

Het bleef onrustig in het peloton. De Britse King reed weg en ook anderen probeerden, maar zij kregen geen ruimte. Delzenne, Sprett en Janneke Ensing wisten zich bij King aan te sluiten, net als even later de Zweedse Nielsen.

Dertig kilometer voor de finish wist een groepje met Van der Breggen en Van Vleuten zich los te maken van het peloton op jacht naar de groep Ensing. Ze wisten de aansluiting te vinden. Het peloton kwam echter terug. Vervolgens probeerden de Britse Barnes, de Française Cordon Ragot en Chantal Blaak. Het verschil was zo'n halve minuut.

Twaalf kilometer voor het einde reden er vier rensters weg uit het peloton met wederom Van der Breggen en Van Vleuten. De vier sloten zich aan bij de drie koploopsters. Blaak sprong weg uit de koproep. In de kopgroep ontstond er onenigheid omdat de twee andere Nederlandse rensters niet wilden rijden. Blaak viel niet stil terwijl de groep erachter niet echt samenwerkte. Ze kwam dan ook als eerste over de finish.