Vijfde MotoGP-pole Viñales, Rossi verrast

Maverick Viñales heeft zijn vijfde poleposition van het MotoGP-seizoen te pakken. De Spanjaard was zaterdag de beste tijdens de kwalificatie voor de Grand Prix van Aragón. Viñales stuurde zijn Yamaha in 1:47,635 minuten over het Spaanse circuit, precies één tiende sneller dan zijn op een Ducati rijdende landgenoot Jorge Lorenzo.

De teamgenoot van Viñales, Valentino Rossi, leek nog niet lang geleden ook dit weekeinde te moeten missen door een dubbele beenbreuk, maar stapte toch op - waardoor Michael van der Mark zijn MotoGP-debuut als vervanger in het water zag vallen. In de trainingen kwam Rossi er nog niet echt aan te pas (18e, 20e, 10e en 16e), maar in de kwalificatie snelde Il Dottore naar een knappe derde plek.

De tweede rij wordt gevormd door drie Honda's. Cal Crutchlow troefde de fabrieksrijders van Repsol Honda af met plek vier, Marc Marquez - die in de slotfase onderuit ging - pakte plek vijf, voor teamgenoot Dani Pedrosa. Andrea Dovizioso, Aleix Espargaro en Alvaro Bautista vormen de derde rij voor de start van de race, die om 14.00 uur begint.

Miguel Oliveira start in de Moto2 (12.20 uur) van poleposition. De Portugees was 0,021 seconden sneller dan Mattia Pasini en 0,071 seconden sneller dan Alex Marquez.