EU begraaft onderzoek filmpiraterij, want geen negatieve gevolgen

De conclusie van een door de Europese Commissie georganiseerde studie naar de gevolgen van piraterij van films is door de EU begraven en pas na langdurig aandringen van Julia Reda - Europarlementariër van de Piratenpartij - vrijgegeven, melden onze collega's bij Tweakers.net. De eindconclusie van het onderzoek luidt, zoals ook eerdere onderzoeken dat al aantoonden, dat alleen bij nieuwe topfilms de omzet enigszins negatief wordt beïnvloed.

Reda vraagt zich af waarom de resultaten van het 360.000 euro kostende onderzoek twee jaar lang onder de pet gehouden werden. De belangrijkste conclusie was dat er geen statistisch bewijs was voor de stelling dat online auteursrechtinbreuken een negatief effect hebben op verkopen. Een uitzondering betreft de verkopen van nieuwe topfilms: volgens de onderzoekers laat de statistische analyse zien dat voor elke tien recente blockbusters die illegaal bekeken worden, vier films minder legaal geconsumeerd worden.

Burgerrechtenorganisatie European Digital Rights vindt het opmerkelijk dat de negatieve impact van piraterij op de legale filmconsumptie wél zijn weg heeft gevonden naar een publicatie van twee leden van de Europese Commissie, maar dat de overige resultaten die de stelling dat downloden schade toebrengt aan rechthebbenden onderuit halen in het geheel niet genoemd worden.

De vermeende schade aan rechthebbenden wordt door clubjes als Brein gebruikt om - vaak via ex-parte zaken waarbij de verdachte partij geen kans krijgt zich te verdedigen - blokkades af te dwingen en mensen af te persen schikkingsvoorstellen te doen.