Eurlings krijgt ondanks strafblad Verklaring Omtrent Gedrag

IOC-lid Camiel Eurlings heeft recentelijk een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) gekregen, ondanks zijn strafblad. De VOG was nodig om aan te kunnen blijven als bestuurder van het Nederlands Olympisch Comité (NOC*NSF).

Algemeen directeur Gerard Dielessen zegt dat 'het gevoel van ongemak' voor hem persoonlijk is verdwenen, nu Eurlings een VOG heeft. De bestuursfuncties van Eurlings bij het Internationaal Olympisch Comité (IOC) en NOC*NSF stonden onder druk nadat zijn ex-vriendin aangifte tegen hem deed. 

De vrouw betichtte Eurlings van mishandeling, met een gebroken elleboog, een hersenschudding en kneuzingen als resultaat. Een officier van justitie handelde de boel achter de schermen af: door te schikken kon Eurlings een openbare rechtszaak voorkomen, maar hij kreeg wel een justitiële aantekening op zijn strafblad.

Dielessen liet weten dat de kwestie voor hem aanleiding was om van al zijn bestuursleden een VOG te willen. "Dat was na mijn vakantie allemaal geregeld, inclusief Eurlings." Volgens Dielessen zal een VOG vanaf nu onderdeel worden van 'een breder ethisch kader voor bestuurders'. Het IOC vond het privéleven van Eurlings, inclusief de misdragingen, allemaal niet meer dan een privézaak.

Screeningssautoriteit Justis gaat erover of iemand een VOG kan krijgen, waarbij men kijkt naar of het strafblad relevent is voor het doel waarvoor de VOG is aangevraagd. De schikking voor de privéproblemen stond Eurlings' bestuurlijk functioneren niet in de weg, zo besloot Justis, en dus kon hij gewoon een verklaring krijgen. 

Eurlings op de Spelen van Sochi in 2014 (Pro Shots/Henk Jan Dijks)
Eurlings op de Spelen van Sochi in 2014 (Pro Shots/Henk Jan Dijks)